Volledig scherm
De trotse titelverdediger Robbert Oomen, met de indrukwekkende Kletsmajoetel om z'n nek © Chris Korsten

Marc de Bruijn bijt het spits af bij 45ste editie Oeteldonkse Kletsavonden

DEN BOSCH - De Oeteldonkse Kletsavonden vormen een begrip op zich. Menig Oeteldonker kijkt er elk jaar reikhalzend naar uit. Zaterdagmiddag is alvast de indeling van de drie geplande Kletsavonden bekendgemaakt. Op de woensdagen 5, 12 en 19 februari zal het er weer om knallen in de Stallen van De Smidse.

Precies volgens traditie marcheert De/Het Paporkest vanuit de beruchte Stallen op luidruchtige wijze een rondje door de stad. Dat gebeurt onder leiding van Dennis van Eeten die z'n orkestleden aanzet tot het spelen van een divers repertoire aan carnavalsliedjes, allen gestoken in een jazzy jasje. Helemaal voorop loopt de goedlachse meesterkomiek Marc de Bruijn, fanatiek zwaaiend met een driekleurig bordje waarop de bewuste data staan vermeld. "Ik doe al jaren mee aan de Kletsavonden, maar heb nog nooit gewonnen. 

Dit keer ruik ik m'n kans, let maar eens op! Waar mijn Klets over gaat? Je denkt toch niet dat ik gekke Henkie ben om dat nu al te verklappen? Dan zou ik het gras voor m'n voeten wegmaaien. Nou vooruit, een tipje van de sluier kan wellicht geen kwaad. Het thema dat ik gekozen heb, mag je scharen onder de noemer Oeteldonk binnenstebuiten. Dáár moet je het nu mee doen", onderstreept De Bruijn met half dichtgeknepen ogen. In zijn kielzog bevindt zich onder meer Eric Kivit, een andere deelnemer die elk jaar van de partij is. "Ik ga iets geks doen met m'n jongere broer. Een lollige vent, die broer van me."

Zandhazendurp 

Wanneer de 'rondreis' bijna is voltooid komt het gezelschap aan bij De Basiliek, waar een zekere Robbert Oomens wordt opgehaald. De winnaar van de vorige aflevering, die verrassend genoeg uit Zandhazendurp afkomstig is, is te herkennen aan een enorme ketting om zijn nek: de Kletsmajoetel. De ketting bevat een hele reeks schildjes, met op elk schildje de ingegraveerde naam van de winnaar van de betreffende editie.
Terug in de Stallen maakt uiteindelijk de vlijtige 'stagiaire' Huub van Mackelenbergh na een ludieke quiz de indeling van de drie geplande Kletsavonden van de 45ste aflevering bekend. Iets wat vanzelfsprekend gepaard gaat met de nodige tamtam.

Woensdag 5 februari: 1. Marc de Bruijn, 2. Eric Kivit, 3. Monique Gloudemans en Wim Brouwers.
Woensdag 12 februari: 1. Jacco Bos, 2. Theo Burgerhof, 3. Robbert Oomen.
Woensdag 19 februari: 1. Stephan van Hirtum, 2. Frank Damen, 3. Hans Tervoort.

De jury bestaat uit Jo van de Griendt, Annie Coolegem en Jeroen Deckers, met Henk van Pelt als 'supervisor' zonder stem.