Vlak voor horeca grotendeels gesloten werden, ontstonden er lange rijen voor coffeeshops. Na een dag mochten zij weer open, maar klanten moeten binnen wel anderhalve meter afstand kunnen houden.
Volledig scherm
Vlak voor horeca grotendeels gesloten werden, ontstonden er lange rijen voor coffeeshops. Na een dag mochten zij weer open, maar klanten moeten binnen wel anderhalve meter afstand kunnen houden. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Nieuwe noodverordening voor Brabant-Noord: tóch meer dan één persoon in afhaalzaak welkom

DEN BOSCH - Twee weken na de invoering van de noodverordening met strenge coronaregels voor horeca, gaat de Veiligheidsregio Brabant-Noord een belangrijke regel voor afhaalzaken versoepelen. Het is niet langer verboden om met meer dan één persoon in een zaak te staan. 

Iedere Veiligheidsregio werkte na de landelijke sluiting van de horeca zijn eigen regels uit. Zo ontstonden verschillen. Eén daarvan was dat afhaalzaken in de regio Brabant-Noord slechts één klant tegelijk binnen mochten laten, terwijl er elders meer welkom waren. 

Het is de vraag of horeca in steden als Den Bosch en Oss daar überhaupt van op de hoogte waren; er is afgelopen week nauwelijks over gecommuniceerd. Het was achteraf iets te streng, vinden ze nu op het gemeentehuis van Den Bosch. En het bleek ook onnodig ingewikkeld als restaurants en coffeeshops in een deel van de provincie aan andere regels moesten voldoen. ,,Toen duidelijk werd dat de andere veiligheidsregio’s in Brabant en Nederland een andere vertaling hadden gekozen, hebben we ervoor gekozen ook die lijn te kiezen. Dit om onduidelijkheid te voorkomen", zegt woordvoerder Bas Schel. 

Nu zijn de regels weer gelijk: in een afhaalzaak mogen meerdere mensen naar binnen, maar zij mogen niet langer binnenblijven dan nodig. Ook moet iedereen anderhalve meter afstand kunnen bewaren. 

Campings dicht

Waar mogelijk werken de drie Brabantse Veiligheidsregio's zo veel mogelijk samen. Zo kwamen ze woensdag met een gezamenlijk besluit om - in tegenstelling tot de rest van het land - campings grotendeels te sluiten

  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.