Architect Sjoerd Soeters en landschapsarchitect Mariëlle Kok bij de start van Heesterburgh.
Volledig scherm
Architect Sjoerd Soeters en landschapsarchitect Mariëlle Kok bij de start van Heesterburgh. © Paul Roovers/BD

Nog geen steen gemetseld, maar Heesterburgh Den Bosch is al bijna verkocht

Het heeft even geduurd maar er wordt weer een kasteel gebouwd in de Haverleij: Heesterburgh. Voordat er maar een steen is gemetseld zijn 24 appartementen en 49 woningen bijna allemaal verkocht.  

Wethouder Roy Geers verrichte vrijdagmorgen de officiële bouwstart door als voleerd shovel-bestuurder een hap zand te verplaatsen. Heesterburgh wordt in afwijking van de eerder kastelen in de wijk Haverleij niet alleen een ‘kasteel'. Aan de voet van de kleine burcht met 24 luxe appartementen komen woningen die samen een klein dorpje vormen. De burcht zelf grenst aan de Maasdijk en biedt een fraai vergezicht over de rivier. Hedel is in de verte te zien, bij helder weer westelijker misschien ook Ammersoyen, maar dat is een echt kasteel. 

Gemeente wilde iets geks doen

Architect Sjoerd Soeters, al zo'n 25 jaar betrokken bij de Haverleij, stond gisterochtend nog eens stil bij het opvallende woningbouwproject. Ruim dertig jaar geleden was de gemeente Den Bosch er nog van overtuigd dat hier industrie moest komen, van de zwaarste categorie zelfs. Het werd mede dankzij de lef van het toenmalige gemeentebestuur en zijn ambtenaar Willem van der Made een opvallende woonwijk. ,,Gelukkig wilde de gemeente Den Bosch iets geks doen", zei Soeters. ,,Er was aanvankelijk veel discussie, niemand kon het project plaatsen. Maar Den Bosch heeft er zich nationaal en internationaal mee op de kaart gezet. We hebben hier van saai akkerland een prachtig landschap gemaakt met gebouwen, midden in waardevolle nieuwe natuur.”

Heren en horigen

Was Haverleij als geheel 25 jaar geleden een noviteit, Heesterburgh is volgens Soeters binnen de wijk ook weer ‘een nieuwe typologie, voor een nieuw soort bewoners’. Het project refereert aan historische verhoudingen: van kasteelheren die hoog in hun toren wonen en neerkijken op de dorpelingen. ,,Misschien dat daarom de appartementen in de burcht het eerste verkocht waren. Mensen willen liever tot de heren behoren dan tot de horigen", veronderstelde Soeters. 
Landschaparchitect Mariëlle Kok vertelde bij de officiële start nog iets over de inrichting van Heesterburgh. De burcht staat wat hoger dan de woningen. De tuinen van de buitenste woningen worden afgeschermd met dubbele beukenhagen. 

Nog één kasteel: Oeverhuyze

Rest nog een project in Haverleij, kasteel Oeverhuyze. Het wordt weer een kasteel in de lijn van de  zeven die eerder zijn gebouwd: een carré van woningen. In de noordwestelijke hoek ervan komt een wat grotere burcht. Naar verwachting start de verkoop in de tweede helft van dit jaar.

Plattegrond van Heesterburgh met kasteel (paars) en 49 woningen.
Volledig scherm
Plattegrond van Heesterburgh met kasteel (paars) en 49 woningen. © eigen foto
Luchtfoto van de Haverleij. Midden onder moet Heesterburgh komen, links daarvan later het laatste kasteel: Overhuyze.
Volledig scherm
Luchtfoto van de Haverleij. Midden onder moet Heesterburgh komen, links daarvan later het laatste kasteel: Overhuyze. © eigen foto