De Groote Wielenlaan, na het schietincident.
Volledig scherm
De Groote Wielenlaan, na het schietincident. © Bart Meesters Multi Media

Nog veel onduidelijk over schietpartij bij woning aan Groote Wielenlaan in Rosmalen: ‘Er waren kinderen op straat’

DEN BOSCH - Waarom werd op 4 juli op klaarlichte dag enkele keren bij een woning aan de Rosmalense Groote Wielenlaan geschoten? Na maanden onderzoek is dat nog niet duidelijk. Dat bleek donderdag tijdens een rechtszaak waarbij drie verdachten terecht stonden wegens betrokkenheid bij dit incident.

Een 21-jarige Rosmalenaar zou vlakbij zijn woning aan de Groote Wielenlaan zijn beschoten vanuit een auto waarin zich twee broers bevonden. Het gaat om een 27-jarige Bosschenaar en een 25-jarige plaatsgenoot. ,,Tijdens het incident waren kinderen op straat’’, zei de voorzitter van de rechtbank.

Verdachte en slachtoffer

Volgens de officier van justitie heeft de Rosmalenaar tijdens het incident in de lucht geschoten met een wapen. Dat wapen hij ook bij zich toen hij enkele dagen na de schietpartij werd aangehouden door een arrestatieteam op de N65 tussen Tilburg en Den Bosch.

,,Meneer is verdachte en slachtoffer’’, zei zijn advocaat Kim van der Meijden tijdens de rechtszitting. Zij wees erop dat voorlopig niet inhoudelijk op de zaak wordt ingegaan. Op 9 januari volgend jaar is net als gisteren een voorbereidende zitting. Volgens de advocaat is het hoog tijd dat de Rosmalenaar in afwachting van de rechtszitting naar huis mag. Hij zou zich dan houden aan een meldplicht en logeren bij een tante in Leeuwarden. Met een elektronische enkelband zou hij te volgen zijn.

Maar de rechtbank vindt dat de man opgesloten moet blijven; onder meer omdat volgens de reclassering de kans op herhaling groot is. ,,Het is onduidelijk of het veilig is bij uw tante’’, zei de voorzitter van de rechtbank.

Hulpbehoevende moeder 

De Rosmalenaar was aanwezig tijdens de zitting en deed zijn mond uitsluitend open om te zeggen dat hij wilde beginnen met een opleiding.

De twee mannen die in de auto zaten van waaruit werd geschoten, zwegen tijdens de zitting. Hun advocaat Fred Kemper probeerde de rechtbank ervan te overtuigen dat het tweetal thuis de volgende zitting zou moeten afwachten. Zij zouden voor hun hulpbehoevende moeder willen zorgen. En één van de mannen is vlak voor zijn aanhouding vader geworden.

Volgens de advocaat hem past het incident onderhand bij de tijd waarin we leven (‘Het was dertig jaar geleden ondenkbaar’). Maar volgens de voorzitter van de rechtbank is de rechtsorde geschokt door de schietpartij en moeten de mannen voorlopig opgesloten blijven.

  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.