Rij voor de Bossche coffeeshop Meetpoint waar onlangs een incident was.
Volledig scherm
Rij voor de Bossche coffeeshop Meetpoint waar onlangs een incident was. © Bart Meesters

Officier eist 3 maanden cel en schadevergoeding Bossche ‘coronakucher’: ‘Uiterst verwerpelijk’

DEN BOSCH - Via een videoverbinding vanuit het Huis van Bewaring in Grave staat een Bosschenaar (28) vandaag bij de politierechter in Den Bosch terecht voor onder meer mishandeling van een agent. De man wordt ervan verdacht op 15 maart een agent te hebben bespuugd en mishandeld. Hij zou hebben geschreeuwd dat hij corona had.

De officier van justitie eist drie maanden celstraf en een schadevergoeding van 384 euro voor de belaagde agent. De officier noemt de actie van verdachte Walter K.  ‘uiterst verwerpelijk’. De verdachte zegt dat het om een geintje ging.

Coffeehop Meetpoint

De verdachte werd door de Bossche wijkagent Marc de Wit uit een rij voor coffeeshop Meetpoint in de Bossche Hinthamerstraat verwijderd, omdat hij provocerend hoestte en naar mensen schreeuwde: ‘Ik heb corona!’

De Wit sprak van zó’n asociale situatie die hij in twintig jaar dienstervaring nog niet eerder had meegemaakt. De man hoestte opzettelijk richting de gezichten van mensen in de rij en riep herhaaldelijk ‘corona’. De agent trok hem uit de rij en vertelde hem nadrukkelijk dat dit écht niet door de beugel kon.

Minister Bruins had kort voor de aanhouding in een persconferentie besloten dat horeca vanaf 18.00 uur moest sluiten tot en met minimaal 6 april. Daardoor ontstonden grote rijen bij coffeeshops in Brabant, want veel mensen wilden nog even een voorraad inslaan.

Tegen de schenen geschopt

De man werd aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, omdat hij anderen in gevaar kon brengen met zijn opzettelijke gehoest. Maar die aanhouding ging niet gemakkelijk en duurde in totaal zo’n zeven minuten, vertelde de agent na afloop. Hij zegt te zijn bespuugd en tegen zijn schenen te zijn geschopt. De verwonding liet hij zien op een door hem getwitterde foto. 

De verdachte laat zich vanmiddag via een videoverbinding ter zijde staan door advocaat Bas Kurvers. Met deze technische voorziening moet de kans op besmetting met het coronavirus worden verkleind. 

Meer incidenten

Er zijn de afgelopen tijd meer incidenten geweest met ‘coronakuchers’ Een 23-jarige man uit Noordwijkerhout werd onlangs veroordeeld tot tien weken celstraf waarvan twee weken voorwaardelijk omdat hij in Leiden  twee agenten opzettelijk in hun gezicht heeft gehoest en riep dat hij het coronavirus had. Een 49-jarige vrouw uit Utrecht kreeg vier weken celstraf waarvan twee weken voorwaardelijk opgelegd voor een soortgelijk incident.