Ontwerp nieuw Rodenborch College (rechts) en sporthal met twee zalen (links).
Volledig scherm
Ontwerp nieuw Rodenborch College (rechts) en sporthal met twee zalen (links). © RoosRos Architecten

Onbegrip en wrevel over nieuwe sporthal naast nieuw Rodenborch College

UPDATEROSMALEN - De nieuwbouw van het Rodenborch College én bijbehorende nieuwe sporthal in Rosmalen passen totaal niet bij elkaar. De commissie welstand wijst het ontwerp resoluut van de hand. ,,Een recht-toe-recht-aan hal die ook een bedrijfshal zou kunnen zijn.’’

Architect Martijn van Leeuwen van RoosRos architecten begreep donderdagmiddag maar moeilijk waarom zijn ontwerp voor de nieuwe school én de sporthal met twee verschillende zalen in de ogen van de monumenten- en welstandcommissie in Den Bosch niet deugde. ,,Moet ik nu helemaal opnieuw beginnen? Want dan zijn we terug bij af.’’ Geef mij aan wat ik moet doen, luidde de onderliggende boodschap van Van Leeuwen. 

Geen boodschap aan

Daar had de commissie weer geen boodschap aan. ,,Wij zijn er als commissie niet om concrete maatregelen voor te stellen, wij moeten beoordelen’’,  kreeg de architect aan het einde van de discussie als antwoord. Oftewel: u bent de architect, wij kijken of de plannen passen binnen de welstandsregels die binnen de gemeente Den Bosch gelden. 

Houten blinde gevels

Het ontwerp voor de nieuwbouw aan de Groote Vliet/Rietpad, tegenover Intratuin, bestaat uit een nieuw schoolgebouw van drie verdiepingen met veel glas en daarnaast een sporthal met houten blinde gevels met daarin een grote en kleine zaal, die ook door verenigingen uit de gemeente te gebruiken is. 

Het braakliggende terrein Groote Vliet in Rosmalen.  De nieuwbouw voor het Rodenborch College en de sporthal staat linksboven (naast de terreinen van Gryphons) gepland.
Volledig scherm
Het braakliggende terrein Groote Vliet in Rosmalen. De nieuwbouw voor het Rodenborch College en de sporthal staat linksboven (naast de terreinen van Gryphons) gepland. © Google Streetview

De toon gezet

Quote

Er staan twee héél verschil­len­de gebouwen met twee héél verschil­len­de volumes

Marc Reniers, Voorzitter monumenten- en welstandscommissie

Commissievoorzitter Marc Reniers zette direct aan het begin van de vergadering de toon. ,,Wij hebben twijfels, er staan twee héél verschillende gebouwen met twee héél verschillende volumes. Het is alsof de sporthal er stond en er na jaren een school bijgezet wordt.’’

Architect Van Leeuwen begreep er bijna anderhalf uur lang maar bitter weinig van. ,,Er is genoeg vooroverleg met de gemeente geweest over plattegronden en bouwvolumes. Daar gaan we niet op terugkomen.’’ Reniers maakte Van Leeuwen direct duidelijk dat niet alleen de afdeling stadsontwikkeling over de plannen gaat maar ‘dat zéker ook de welstandscommissie er over gaat’.

Oh is dat een sportgebouw?

Het ene na het andere commissielid viel elkaar vervolgens bij: 'School en sporthal zijn twee verschillende werelden’,  'dit ontwerp kan ons niet overtuigen’, ‘beide gebouwen doen eerder afbreuk aan elkaar’, ‘het gaat écht om de beleving, nu zou je zeggen: oh, is dat een sportgebouw en oh heeft die met de school te maken?’

Onbegrip en wrevel

Beide partijen gingen tijdens de video-vergadering uiteindelijk met onbegrip en wrevel uit elkaar. De boodschap van de welstandcommissie was duidelijk: maak er één geheel van, waarbij sporthal en school wél bij elkaar passen.