Volledig scherm
Geen stembureau in de data-opleiding in het voormalig klooster Mariënburg en in opleiding basisonderwijs Fontys. Er is een meningsverschil over de vergoeding. © ANP

Onenigheid over geld. Geen stembureau in panden data (JADS) en basisonderwijs (Fontys) in Den Bosch

DEN BOSCH – Ook in maart van dit jaar komt er tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten géén stembureau in de scholen van Fontys en de JADS. Met de data-opleiding (Tilburg University) aan de Sint-Janssingel heeft de gemeente een verschil van inzicht over de uit te betalen vergoeding. 

De samenwerking met Fontys opleiding basisonderwijs met een stembureau in het gebouw aan de Frans Fransenstraat is beëindigd omdat Fontys alle gemaakte kosten in rekening wilde brengen. Locaties die een stembureau hebben,  krijgen van de gemeente een vergoeding van 200 euro.

AVANS doet niet mee door Open Dag

Burgemeester Jack Mikkers heeft na vragen van de PvdA om via onderwijsinstellingen jonge kiezers meer bij de democratie te betrekken, de situatie in Den Bosch op een rij gezet. In Den Bosch is er bij de verschillende grote opleidingen een stembureau in het Koning Willem I College aan de Vlijmenseweg en in de Bossche Vakschool. 

Volledig scherm
Een mobiel stemkantoor elders in het land. In Den Bosch komt er wél een aan de voorzijde van het station, níet aan de achterzijde. © Lenneke Lingmont

De gemeente wil ook graag een stembureau bij AVANS, maar net als bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart vorig jaar houdt AVANS er ook bij de provinciale verkiezingen op 20 maart een open dag.

De wens van de PvdA om aan de achterzijde van het station een stembureau neer te zetten is door de gemeente al eens onderzocht. Veel studenten verlaten aan de achterzijde het station om naar de grote onderwijsinstellingen naar de Onderwijsboulevard en de Vlijmenseweg te lopen. 

Volgens de gemeente blijkt er aan de achterzijde onvoldoende ruimte voor een mobiel stembureau te zijn. Aan de voorzijde van het station staat bij verkiezingen wél een mobiel stembureau.

  1. Bijeenkomst in provinciehuis Den Bosch: ‘Noem arbeidsmigranten voortaan internationals. Dat klinkt beter’

    Bijeen­komst in provincie­huis Den Bosch: ‘Noem arbeidsmi­gran­ten voortaan internatio­nals. Dat klinkt beter’

    DEN BOSCH - Zelfs als de economische groei stilvalt, blijft in Noord-Brabant structureel grote behoefte aan arbeidsmigranten. Oorzaak: de uitstroom op de arbeidsmarkt door pensionering is groter dan de instroom van jonge werknemers. ,,Alleen al in de techniek lopen we eind 2020 tegen een tekort aan van 20.000 mensen. Arbeidsmigranten zijn dus geen probleem, maar bittere noodzaak.”