Volledig scherm
De rotonde bij hotel Vught (Bosscheweg/Vughterweg) is onveilig. Al jaren wordt gesproken over maatregelen. Nu lijken ze er daadwerkelijk te komen. © Roy Lazet

Oplossing gevaarlijke verkeerssituatie ‘rotonde van der Valk’ in zicht; er komt een tweede fietsbrug

VUGHT - Dé oplossing voor de gevaarlijke verkeerssituatie ter hoogte van hotel Van der Valk in Vught is in zicht. Donderdag 27 juni buigt de Vughtse gemeenteraad zich over het voorstel om 250.000 euro beschikbaar te stellen voor de aanleg van een tweede fietsbrug aan de oostzijde van de rotonde Postweg – Heunweg.

Woensdag 19 juni wordt het nieuwe, aangepaste plan gepresenteerd in het stadhuis van Den Bosch. Het eerdere plan van Den Bosch om van de huidige rotonde Vughterweg-Postweg-Heunweg (Van der Valk) een turborotonde te maken en voorlopig slechts één fietsbrug aan de Bossche zijde aan te leggen, stuitte op veel kritiek in Vught.

Problemen verschuiven naar Vught

De oplossing werd door verschillende belanghebbenden ‘een halfbakken oplossing’ genoemd. Het zou de verkeersproblemen bij de rotonde Van der Valk verschuiven naar Vught. Aan de Vughtse zijde moesten de fietsers namelijk nog steeds de drukke Heunweg/Bosscheweg schuin oversteken. 

De drukke en gevaarlijke rotonde op de grens van Vught en Den Bosch is al jaren onderwerp van gesprek. Er worden met regelmaat fietsers omvergereden. Ook politiek gezien leidde de rotonde het afgelopen jaar tot reuring. Een deel van de Vughtse politiek vindt het oneerlijk dat Vughtenaren per inwoner meer voor de verkeersoplossing moeten betalen dan Bosschenaren en hekelde de trage besluitvorming en het mislopen van zeven ton aan rijkssubsidie. 

Doorstroming

Volgens wethouder Toine van de Ven is de turborotonde en een betere doorstroming van het verkeer niet alleen in het belang van Den Bosch maar ook van Vught. Als de N65 tijdens de herinrichting wordt afgesloten, gaat de Postweg namelijk dienen als ontsluitingsweg.