Volledig scherm
Yassine Abdellaoui, in het tenue van Willem II © anp

Oud-voetballer De Graafschap en NEC neergeschoten in Amsterdam

Oud-profvoetballer Yassine Abdellaoui (43) is gisteravond op straat in Amsterdam neergeschoten. Dat meldt het Parool. Hij zou buiten levensgevaar zijn. Het is overigens niet zeker dat de kogels voor hem of voor een naaste bedoeld waren.

Getuigen hoorden woensdag rond 23.30 uur in Amsterdam IJburg meerdere knallen, waarna ze een man schreeuwend op straat zagen liggen. De ex-voetballer werd in zijn been geschoten. Twee nog onbekende mannen vluchtten op een scooter door de Maria Austriastraat richting het winkelcentrum.

De in Den Bosch geboren Abdellaoui voetbalde voor OJC Rosmalen, Willem II, NAC, NEC, het Spaanse Rayo Vallecano en De Graafschap. In 2004 is hij gestopt met voetballen. De Graafschap was de laatste Nederlandse profclub waar Abdellaoui voor in actie kwam. Nadat toenmalig trainer Frans Adelaar ontdekte dat de aanvaller ’s morgens stomdronken op bed lag na een avond stappen, werd hij door de clubleiding op staande voet ontslagen.

Na zijn voetbalcarrière raakte hij verwikkeld in een slepende strafzaak over het witwassen van 2,3 miljoen euro en de heling van 38.000 dollar uit xtc-handel. Hij werd verdacht samen met ex-profvoetballer Geoffrey Prommayon. In die zaak werd Abdellaoui na 11 jaar integraal vrijgesproken door het gerechtshof. Hij hoopte op miljoenen aan schadevergoeding, maar kreeg alleen 8.000 euro voor de tijd dat hij vast had gezeten (46 dagen in voorarrest).

In 2015 ging hij in hongerstaking om meer geld af te dwingen, maar inmiddels lopen daarover geen procedures meer.

Trainersdiploma

Zijn advocaat Sanne Schuurman, als hij van Het Parool hoort van het nieuws dat Abdellaoui is neergeschoten: ,,Daar schrik ik erg van. De laatste keer dat ik hem sprak, onlangs, maakte hij op mij een heel positieve indruk.”

Abdellaoui was druk doende trainersdiploma’s te halen en was enige tijd assistent-trainer bij Willem II onder 17.