De ouders van baby Luna, Chris en Marloes.
Volledig scherm
De ouders van baby Luna, Chris en Marloes. © Domien Van Der Meijden

Ouders baby Luna en artsen JBZ komen maar niet nader tot elkaar

DEN BOSCH - Het witte knuffeltje stond opnieuw op tafel. Net als een foto van de in 2014 overleden baby Luna. De setting was precies hetzelfde als een week eerder, toen acht gynaecologen voor het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg moesten verschijnen. Vrijdagmiddag stonden de betrokken kinderarts en anesthesist van het Jeroen Bosch Ziekenhuis terecht. 

De zitting voltrok zich volgens eenzelfde stramien. De ouders, bij monde van hun advocaat Yme Drost, herhaalden wat er in hun ogen allemaal mis was gegaan met de (na)zorg van moeder en kind. Deze keer toegespitst op kinderarts en anesthesist, vervat in twintig verwijten.  

Beide doktoren claimden, via hun raadsman Oswald Nunes, dat alles destijds juist wél volgens het boekje was gegaan. De dood van Luna, tien dagen na haar geboorte aan de gevolgen van zuurstofgebrek bij de bevalling, viel hen niet aan te rekenen. 

Verschillende zaken

Drost verwoordde de enorme kloof tussen beide partijen treffend: ,,Als je ons hoort praten, lijkt het net alsof we het over een totaal verschillende zaak hebben.” Een poging van de kinderarts om na 5,5 jaar strijd opnieuw toenadering te zoeken, liep op niets uit. ,,De uitnodiging om met elkaar te praten stond en staat”, klonk het. Moeder Marloes Schuiling liet direct na afloop van de zitting weten daar niet op in te gaan. 

Uitspraak

De schriftelijke uitspraak volgt op 31 oktober. De maximale straf die het Tuchtcollege kan uitspreken, is het schrappen van de zogeheten BIG-registratie, waardoor artsen hun beroep niet meer mogen uitoefenen. Dat kan ook tijdelijk zijn. Andere opties zijn een berisping of geldboete. 

  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.