Volledig scherm
PREMIUM
Bastion Baselaar wil met de padelbaan ook niet-tennissers aanspreken. © Roel van der Aa

Padel, redder van de tennisclubs?

DEN BOSCH - Tennisvereniging Maaspoort zag tien jaar geleden het ledenaantal dalen. Het bestuur zat met de handen in het haar. ,,Wilden we de terugloop een halt toeroepen, dan moesten we echt met iets nieuws komen”, herinnert voorzitter Peter Verschuur zich. Maaspoort was wel de eerste, maar niet de enige die op dat idee kwam. Zorgt Padel nu bij meer verenigingen in de regio voor groei?

Quote

Ik durf nu wel te stellen dat het een gouden zet geweest is

Peter Verschuur, Voorzitter tennisvereniging Maaspoort

Als een van de eerste verenigingen in Nederland besloot tennisclub Maaspoort in 2010 een nieuwe sport te omarmen: padel. De vereniging legde twee padelbanen aan: kleine tennisbanen (20 bij 10 meter) met een glazen wand eromheen. Deze mix van tennis en squash moest zorgen voor een frisse wind en bovenal nieuwe leden.

,,Ik durf nu wel te stellen dat het een gouden zet geweest is”, zegt voorzitter Peter Verschuur. Daarmee wijst hij op het ledenaantal van de vereniging. Na een periode waarin het aan leden terugliep van 1000 naar 425, is het aantal de laatste jaren gestaag gestegen tot ongeveer 500. Verschuur, zonder twijfel: ,,Daar hebben de padelbanen voor gezorgd.”

In navolging van Maaspoort hebben meerdere tennisverenigingen de sport, die via Spanje is komen overwaaien uit Mexico, in hun hart gesloten. Volgens cijfers van de Koninklijke Nederlandse tennisbond (KNLTB) liggen er verspreid over 117 verenigingen ongeveer 300 padelbanen in Nederland. ,,Het is een laagdrempelige sport, die makkelijk te leren is”, zegt Henk Schut namens de KNLTB.