Volledig scherm
Wethouder Mike van der Geld en directeur Brabanthallen Jeroen Dona presenteren namens de gemeente Brabant een bidbook op basis waarvan de stad het Eurovisie Songfestival van volgend jaar hoopt binnen te halen. Het bidbook moet de organiserende omroepen AVROTROS, NPO en NOS overtuigen dat Den Bosch de meest geschikte locatie is voor het liedjesfestijn. © ANP Kippa

Provincie draagt niet drie, maar één miljoen euro bij aan songfestival in Den Bosch

UPDATEDEN BOSCH - Een ‘uitdrukkelijk’ verzoek van de gemeente Den Bosch aan de provincie Noord-Brabant om ook drie miljoen euro beschikbaar te stellen voor het Eurovisie Songfestival, heeft niet het gewenste effect gehad. De provincie draagt vooralsnog één miljoen euro bij, zo staat in het bidbook.

Dat is een domper voor de stad, die in een raadsvoorstel al aangaf dat ze beseffen dat ze ‘hier en daar van andere steden gehoord hebben’ dat deze fors gaan bijdragen. Het bedrag van één miljoen is daarnaast ook nog een garantstelling. Alleen als de begroting niet rondkomt, draagt de provincie het bedrag bij, zo laat een woordvoerder weten.

Poll

Hoe schat u de kansen in voor Den Bosch? Mag de stad het Eurovisiesongfestival in 2020 hosten?

  • Ja (30%)
  • Nee (70%)
1892 stemmen

,,We vinden dit een prima bedrag na een zorgvuldige afweging", aldus de woordvoerder, die aangeeft dat drie miljoen teveel wordt gevonden. De garantstelling gaat pas lopen als de toewijzing definitief is. 

Strijd

Rotterdam lijkt met 15 miljoen euro heel wat diepere zakken te hebben. B en W in Den Bosch willen in die strijd niet meegaan en vinden 3 miljoen euro genoeg. Daarop vertrouwden ze er wel op dat met de bijdragen van de provincie, de EBU en veel andere partners (vooral in de provincie) de financiering rond te krijgen is. De provincie draagt nu dus ‘maar’ 1 miljoen euro bij. 

In het raadsvoorstel wees B en W van Den Bosch er nog op dat het festival past binnen het provinciale bestuursakkoord, ‘waarin cultuur als belangrijke waarde voor onze vrijetijdseconomie en het vestigingsklimaat wordt gezien’. 

Volledig scherm
NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman met alle bidbooks. Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht/Limburg hebben hun plannen bij de NPO ingediend om het Eurovisie Songfestival 2020 te organiseren. © ANP Kippa

Met aandacht voor Brabantse iconen als Jeroen Bosch en Vincent van Gogh hoopte de gemeente de provincie te overtuigen.

Meer miljoenen

Naast het miljoen van de provincie draagt de gemeente Den Bosch dus 3 miljoen euro bij. Ook Libéma, eigenaar van de Brabanthallen, draagt 1,2 miljoen euro bij, een bedrag dat deels verwerkt zit in de huur van de accommodatie. 

,,Die 5,2 miljoen is het bedrag dat wij garanderen aan de NPO", zegt  Jeroen Dona, directeur van de Brabanthallen, in een reactie. ,,Maar daarnaast hopen we nog op mooie bedragen uit het Brabantse bedrijfsleven", zo zegt hij ook. In een raadsvoorstel van Den Bosch staat verder dat de European Broadcasting Union (EBU) ook nog eens 5 miljoen euro bijdraagt aan de NPO. De begrotingen van vorige edities kwamen uit op 14 tot 25 miljoen euro.

In het voorstel staan vier zwaarwegende criteria die de NPO in een geheim programma van eisen heeft opgenomen: geschiktheid van locatie en accommodatie (technische en veiligheidseisen) en het aantal zit- en staanplaatsen, faciliteiten in of rondom de locatie, geld dat een gaststad wil bijdragen en de beschikbaarheid van de accommodatie in de gaststad.

Het Bossche college stelt in het voorstel dat álle kandidaatsteden gaan voldoen aan de geschiktheid van de locatie, accommodatie en de faciliteiten die nodig zijn om het festival te houden. En dat Den Bosch ook voldoet als gaststad op basis van de door de EBU gestelde eisen.

Concurrentie

Quote

We hopen nog op mooie bedragen uit het Brabantse bedrijfsle­ven

Jeroen Dona, directeur Brabanthallen

De eis over de financiële bijdrage van de gemeente noemt het college doorslaggevend. Den Bosch zou ‘hier en daar van andere steden gehoord hebben’ dat ze fors gaan bijdragen, maar B en W vinden 3 miljoen euro dus genoeg en vertrouwen er op dat met de bijdrage van de provincie en de EBU en veel andere partners (vooral in de provincie) de financiering rond te krijgen is.