Volledig scherm
Tolken en vertalers demonstreerden woensdag bij het Paleis van Justitie in Den Bosch. © Marc Bolsius

Registertolken en -vertalers voeren actie in Den Bosch: ‘Tolken uitgemolken’

DEN BOSCH - Verspreid over een groot deel van de dag voerden woensdag zo’n vijftig registertolken en -vertalers actie bij de ingang van het Paleis van Justitie in Den Bosch. Ze demonstreerden tegen bezuinigingen van de overheid in hun branche. Volgens de tolken gaan de bezuinigingen ten koste van de kwaliteit.

‘Tolken uitgemolken’, riepen enkele tolken bij de ingang van het gebouw. Ze deelden een manifest uit waarin zij benadrukten dat registertolken en -vertalers ‘garant staan voor succesvolle communicatie tussen partijen in de opsporing, bij de immigratiedienst en de rechtbank’. Zij benadrukten het hoge niveau dat zij hebben. 

Recht op een tolk

 ,,Door een te laag niveau maken tolken fouten die ten koste gaan van de eerlijke rechtspraak’’, benadrukte een van de demonstrerende tolken die zei als protest geen werk meer aan te nemen voor justitie, politie, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en andere overheidsdiensten. 

Een ander probleem is volgens de tolken dat minister Grapperhaus van plan is aanbestedingen door te voeren en commerciële bedrijven in te schakelen. Het ministerie hoopt zo te besparen, maar die bedrijven hebben volgens de tolken als doel winst te maken. Door een minimumtarief zouden tolken worden uitgeknepen. 

Mogelijk vertraging  

Rechtszaken zouden mogelijk vertraging op kunnen lopen. Want verdachten in een rechtszaak die het Nederlands niet machtig zijn, hebben wettelijk recht op een tolk. Zonder vertaler moet een zaak aan worden gehouden.  ,,Wij denken dat de planning van het hele systeem vast zal lopen’’, aldus Ani Getcheva, woordvoerder Actiegroep Registertolken en -vertalers. Maar volgens woordvoerders van de rechtbank en het Openbaar Ministerie is dat nog niet het geval in Den Bosch.