Volledig scherm
Maarten van Rossem geeft op maandag 6 mei een lezing bij Avans Hogeschool in Den Bosch. Daarbij laat hij zijn licht schijnen over het functioneren van de Europese Unie. © ANP

Scheffer en Van Rossem bij Avans Europa lezingen in Den Bosch

DEN BOSCH - Hoogleraar Europese Studies aan de Tilburg University Paul Scheffer (25 april) en commentator Maarten van Rossem (6 mei) laten bij Avans Hogeschool in Den Bosch hun licht schijnen over de EU. Zijn doen dit in het kader van de Europese verkiezingen van 23 mei. 

De vraag die centraal staat: is er nog toekomst voor de Europese Unie? Van een project dat mensen hoop gaf op een betere samenleving is de EU verworden tot zondebok voor alles wat misgaat op het Europese continent, zo betogen de initiatiefnemers van de Avans Academie voor Veiligheid en Bestuur en studievereniging Collegium. Is de EU toe aan een vlucht vooruit, is het tijd voor een pas op de plaats, of moet de EU zich terugtrekken en zich concentreren op haar kerntaken? 

Niet zonder grenzen

Die vragen liggen voor bij de aanstaande lezingen. Paul Scheffer schreef diverse boeken over de EU. In  zijn laatste boek ‘Een vorm van vrijheid’ betoogt hij dat een open samenleving niet zonder grenzen kan. Hij droeg ook bij aan het rapport ‘Regie over migratie’ van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) waarin vijf scenario’s voor de migratie tot 2026 worden geschetst. Zijn lezing begint donderdag 25 april om 19.00 uur.

Maarten van Rossem maakt op maandag 6 mei om 19.00 uur zijn entree aan de Bossche Onderwijsboulevard. Hij was bijzonder hoogleraar moderne geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en schreef onder meer het boek ‘Europa volgens Maarten van Rossem’.

Afsluitend debat

De lezingenserie bij Avans wordt op donderdag 16 mei om 15.00 uur afgesloten met een debat tussen zes kandidaten voor het Europarlement. Daarbij aanwezig zijn in ieder geval Paul Tang (nummer 2 PvdA) en Raoul Boucke (nummer 2 D66). Ook VVD, CDA en GroenLinks hebben toegezegd om een kandidaat af te vaardigen. Daarnaast hoopt de organisatie nog een kandidaat van het Forum voor Democratie aan te trekken.

Zowel de lezingen als het debat zijn vrij toegankelijk. Het publiek wordt in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen of mee te debatteren.

De activiteiten vinden plaats bij Avans Hogeschool aan de Onderwijsboulevard 215 in Den Bosch.