Stikstof-discussie in Provinciehuis: rumoer bij honderden boeren die meeluisteren

LiveblogDEN BOSCH - Honderden boeren trekken vrijdag naar het provinciehuis in Den Bosch uit protest tegen de strengere stal-eisen waar ze vanaf 2022 aan moeten voldoen. Door massaal af te reizen, hopen ze de maatregelen alsnog van tafel te krijgen. Op z'n minst totdat duidelijk is wat de landelijke politiek in Den Haag doet om de stikstofcrisis te beteugelen. In het Provinciehuis discussieert de politiek heel de dag over de Brabantse gevolgen van het stikstof-advies van de commissie Remkes. Volg alle ontwikkelingen hieronder in ons liveblog.

• Buiten het Provinciehuis verzamelen zich tientallen trekkers
• Binnen is de stikstof-discussie gaande en luisteren zo'n 250 boeren mee
• Negen insprekers mochten hun verhaal doen aan Provinciale Staten

Boerenorganisaties als ZLTO roepen hun leden op om naar het provinciehuis te komen. Daar spreekt de politiek heel de dag over de Brabantse gevolgen van het stikstof-advies van de commissie Remkes. Het is nog onduidelijk welke maatregelen Den Haag neemt, maar het kan zijn dat die minder vergaand zijn als de besluiten die Brabant in 2017 zelf al nam voor een milieuvriendelijkere veehouderij vanaf 2022. De ZLTO wil dat de provincie die eisen voorlopig laat varen, zeker tot duidelijk is waar Den Haag mee komt. ,,Wacht nou even in Brabant tot er landelijk meer bekend is”, luidt de oproep van ZLTO-woordvoerder Mark de Jong. ,,Zodat je boeren niet nu al klem zet.”

Met het protest lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Op 7 juli 2017, toen Provinciale Staten het besluit namen over de strengere stal-eisen, lieten boeren ook van zich horen voor het provinciehuis. Er waren toen trekkers en spandoeken. Een provinciewoordvoerder weet van de oproepen van boerenorganisaties om naar Den Bosch af te reizen. Hij verwacht geen problemen en zegt dat de provincie geen extra maatregelen neemt om de toestroom van boeren in goede banen te leiden. ,,Als de publieke tribune in de Statenzaal vol zit, is er sowieso extra ruimte waar mensen de vergadering op beeldschermen kunnen volgen.”

Volledig scherm
Pop hangt aan Brabantse vlag bij boerenprotest © BD
Volledig scherm
Archieffoto van het boerenprotest in 2017. © Marc Bolsius