Volledig scherm
Bewoners en begeleiders in de huiskamer van Symfonie waar gezamenlijk gegeten kan worden. © Olaf Smit

Symfonie, in harmonie wonen met psychiatrische beperkingen in Den Bosch

Zestien huisjes in een carré rond een gezamenlijke binnentuin. Zestien huisjes met zestien bewoners met een psychiatrische beperking. Zelfstandig wonen in een doorsnee woonbuurt. Woonproject Symfonie is al 10 jaar een bewijs dat het kan. Mét professionele ondersteuning

DEN BOSCH - Mensen met een psychiatrische beperking moeten zelfstandig kunnen wonen. Dat is het beleid van de overheid, maar de praktijk is vaak hardleerser. Met problemen en overlast tot gevolg?  Jos van Rijsingen weet zeker dat als zijn zoon ergens in z'n uppie had moeten wonen, met maar een paar uur begeleiding per week, het niet goed zou zijn gegaan. 

Daarom wilden hij en andere ouders het voor hun kinderen anders. ,,Mensen met een psychiatrische beperking midden in de maatschappij te laten wonen is een mooi streven. Maar zonder gerichte ondersteuning bij dat zelfstandige wonen, is de kans op problemen veel te groot”, schrijft Van Rijsingen in het jubileumblad bij het 10-jarig bestaan van woonproject Symfonie. 

Schizofrenie

Aan de Brahmsstraat in Den Bosch-Zuid wonen sinds november 2009 16 mensen met psychosegerelateerde ziekten / schizofrenie. In een eigen huisje, zelfstandig, maar met begeleiding. Zeven dagen in de week. Hun PGB-budgetten (inmiddels Wmo) worden  gezamenlijk gebruikt om begeleiding in te kopen. ,, Begeleiders van Cello zijn er nu zeven dagen in de week. Als iedereen dat zelf had moeten regelen,  hadden ze maar een paar uur per persoon gekregen.”

Bovendien slaagden de initiatiefnemers er in om een paar ton aan sponsorgeld binnen te krijgen. Daarvan kon onder meer een gezamenlijke ruimte voor de bewoners worden gefinancierd. De extra kosten hiervoor drukken niet op de huurprijs die de bewoners aan woningcorporatie Zayaz  betalen. 

Het verloop in Symfonie is klein

Sinds november 2009 wonen 16 mensen tot volle tevredenheid in deze zijstraat van de Beethovenlaan. De geschakelde woningen bieden een prettige eigen leefomgeving en voldoende privacy. Daarnaast is er huiskamer voor activiteiten zoals kooklessen, eten, beeldhouwen, tekenen, kaartspelen en vergaderen. En uiteraard kunnen bewoners zich in hun eigen huis terugtrekken. Het verloop is klein, de 15 mannen en 1 vrouw wonen er graag en zijn blij met hun begeleiders. 

Beter onderzoek naar behoeften

Vanwege het tweede lustrum kreeg wethouder Roy Geers als eerste het jubileummagazine. De stichting hoopt dat Symfonie navolging krijgt in de gemeente. Geers denkt dat er behoefte aan is.  ,,Al weten we niet precies hoe groot die behoefte is én voor welke groepen precies. In onze recente woononderzoeken is daar weinig respons op gekomen.” Geers heeft daarom met corporaties en andere betrokkenen afgesproken om die  behoefte de komende tijd beter in beeld brengen zodat er in de toekomst sneller op kan worden ingespeeld.

Volledig scherm
Symfonie is als een soort hofje: 16 woningen rond een binnentuin. © Paul Roovers/BD