Volledig scherm
Veel boten met vlaggetjes bij Maritiem 's-Hertogenbosch. © Peter De Bruijn

Toch Maritiem 's-Hertogenbosch, maar dan wel een mini-versie met 75 schepen en kleine braderie

DEN BOSCH - Zalmschouwtjes, sleepboten, platbodems en andere speciale schepen liggen zaterdag 14 september van 11.00 tot 17.00 uur bij de Bossche Citadel en het terrein van Watersportvereniging De Waterpoort aan de Oliemolensingel. Zij vormen een verkleinde versie van het tweejaarlijkse evenement Maritiem ‘s-Hertogenbosch.

Het bestuur van de stichting Maritiem ‘s-Hertogenbosch was van plan om het nautische evenement volgend jaar te houden. Maar in allerijl is besloten om er dit jaar werk van te maken. ,,We ontdekten dat deze week zo’n 75 schepen naar Den Bosch zouden komen’’, zegt voorzitter Rob van de Laar. ,,De schippers gingen er vanuit dat Maritiem zoals gebruikelijk in alle oneven jaren zou worden gehouden. We hadden natuurlijk kunnen zeggen dat ze moesten wachten, maar het bestuur vindt dat we deze mensen warm welkom moeten heten.’’

Steun in natura 

Op verzoek van het bestuur zorgt Stichting Ondernemersfonds Centrum ‘s-Hertogenbosch (SOCH) voor 1500 euro steun. En volgens Van de Laar zorgen ‘meerdere partijen voor steun in natura’. Dat geldt bijvoorbeeld voor extra stroomvoorziening. En de gemeente neemt de aanlegkosten voor haar rekening van een ponton dat zorgt voor een verbinding tussen de Zuid-Willemsvaart en Citadel.

Behalve het bekijken van de schepen, zijn er zaterdag optredens van een viertal shantykoren en is partyschip de Domani toegankelijk. Bij de zalmschouwen wordt vis verkocht en er is een kleine braderie. Verder haakt de organisatie in op de Open Monumentendag die in het weekend wordt gehouden. Op het zeeverkennersschip De Makke Beer zijn filmpjes te zien die eerstejaars studenten van AVANS hebben gemaakt van Bossche monumenten. ,,Het thema van de open monumentendag is plekken van plezier. Dat geldt ook voor de boten en schepen waar je veel plezier aan kunt beleven’’, aldus Van de Laar.

Optredens in Bar le Duc 

Traditiegetrouw komt een aantal deelnemers al enkele dagen voor het weekend naar Den Bosch. Zij kunnen net als andere belangstellenden op donderdag 12 september ‘s avonds terecht voor live-optredens in café Bar le Duc (Korenbrugstraat) dat voor deze gelegenheid in maritieme sfeer is ingericht.

Enkele maanden geleden zei Van der Laar in het Brabants Dagblad dat het bestuur van plan is om vanaf volgend jaar Maritiem ‘s-Hertogenbosch tweejaarlijks voort te zetten. Maar de bakens zijn nu verzet naar 2021. ,,Er zijn inmiddels veel nautische evenementen die worden gehouden in de even jaren. We willen niet in het vaarwater komen van de organisatoren van deze evenementen. Daarom hopen we in 2021 de draad op te pikken. Komend weekend gaan we met een enquête bij de bezoekers na welke wensen zij hebben.’’