Volledig scherm
Na de eerste schietpartij hing Joey D. deze briefjes op achter het raam. © copyright Marc Bolsius

Toestand Joey D. kritiek, Rijksrecherche onderzoekt schietpartij Rosmalen

ROSMALEN - De voor het doden van zijn oom veroordeelde Joey D. ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, nadat hij zichzelf dinsdagavond iets heeft aangedaan. Dat meldt het Openbaar Minsiterie (OM) woensdagmiddag. De Rijksrecherche onderzoekt de schietpartij tussen hem en de politie. 

Volledig scherm
Zwaarbewapende agenten bij het huis van Joey D. in Rosmalen. © Bart Meesters

Volgens het OM is Joey niet aanspreekbaar. 

De 27-jarige D. probeerde te verhinderen dat de politie hem mee zou nemen naar de gevangenis. Dinsdagmorgen veroordeelde het Hof in Den Bosch hem tot 15,5 jaar cel voor het doodschieten van zijn oom Martie Heesbeen in 2014. Toen agenten hem wilden ophalen bij zijn appartement in Rosmalen, schoot hij op ze. Zij schoten terug. 

In de uren daarna verschanste Joey zich in zijn appartement. Even had hij contact met zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers, die aankondigde in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het Hof. Hij adviseerde D. in zijn onderbroek naar buiten te komen, maar dat heeft hij niet gedaan.

Onder begeleiding naar het ziekenhuis

Om 19.30 uur viel een arrestatieteam van de politie het appartement binnen. Daarbij klonken opnieuw schoten. Joey D. verwondde zichzelf daarbij ernstig. Hij is in kritieke toestand en onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. 

Omdat de politie betrokken was bij de schietpartij, onderzoekt de Rijksrecherche de gebeurtenissen. Er wordt daarbij ook gekeken naar de rol van de agenten. De recherche spreekt met hen en getuigen. Daarnaast wordt er sporenonderzoek gedaan. Dat begon dinsdagavond al. Woensdag is het appartementencomplex nog afgezet met zwarte hekken

Na de actie werd Joey D. met een ambulance en onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht:

Volledig scherm
De dag na de beschieting is het complex wat Joey D. woonde afgezet met hekken. © copyright Marc Bolsius