Een van de kleine pleintjes in 'dorp Heesterburgh', met op de achtergrond het kasteel.
Volledig scherm
Een van de kleine pleintjes in 'dorp Heesterburgh', met op de achtergrond het kasteel. © Mulleners & Mulleners

Veel belangstelling voor wonen in dorpje bij nieuw kasteel Heesterburgh

DEN BOSCH - Heesterburgh wordt het eerste kasteel in Haverleij dat wordt omgeven met woningen. En er is veel belangstelling voor merkt ontwikkelaar Heijmans.

De laatste rimpeltjes werden donderdagochtend gladgestreken in de welstandscommissie van Den Bosch. Voor zo ver die er nog waren, want eigenlijk was iedereen al eerder overtuigd van de kracht van dit plan. Ook Heesterburgh kent uiteraard een kasteel. Daarin komen 24 koopappartementen. Maar verder wijkt het plan helemaal af van alle solitaire kastelen en burchten die de afgelopen jaren in dit buitengebied zijn gebouwd. Heesterburgh bestaat namelijk ook uit een bijpassend dorp met 49 huizen. ,,En daarvan is er niet één hetzelfde”, zei projectontwikkelaar Aris van Galen van Heijmans.

Verkoop

Het is de bedoeling dat ergens rond mei - juni de verkoop begint. Maar inmiddels weet Heijmans dat er al veel belangstelling voor de 24 appartementen (150 belangstellenden bij de presale) en de 49 huizen ( 210 belangstellenden). Het geeft weer aan hoe de markt in een paar jaar tijd is veranderd, want de bouw van Heesterburgh werd zelfs een aantal keren uitgesteld vanwege de crisis. Bovendien bestond de angst dat er in de gemeente te veel appartementen tegelijk zouden worden gebouwd. Heijmans houdt wel een kleine slag om de arm maar dat zie je tegenwoordig bij vrijwel elk project: voordat de bouw start moet zo’n 70 procent zijn verkocht.

Architect Sjoerd Soeters is vanaf de jaren negentig bij de ontwikkeling van Haverleij betrokken en is supervisor. Zijn bureau PPHP ontwierp het kasteel in plan Heesterburgh. De woningen komen van de tekentafel van bureau Mulleners & Mulleners. Opvallend aan het ontwerp is dat de huizen en het kasteel op een soort terp worden gebouwd. De tuinen van de huizen in de buitenste ring lopen heel natuurlijk over in het buitengebied. en vanwege het hoogteverschil kijken bewoners ver het buitengebied.

Verrommeling voorkomen

Geen huis van de 49 stuks wordt hetzelfde, zo werd wel duidelijk. Maar verder willen architect en ontwikkelaar voorkomen dat het dorpje verrommelt. Er worden al identieke tuinafscheidingen geplaatst en ook veel flinke groene heggen. Ook krijgen bewoners passende suggesties als ze bij voorbeeld een (extra) dakkapel willen plaatsen.

De toegangsbrug tot Heesterburgh.
Volledig scherm
De toegangsbrug tot Heesterburgh. © Mulleners & Mulleners; PHPP
Het kasteel met het ovale voorplein dat in de uiteindelijke plannen meer groen krijgt.
Volledig scherm
Het kasteel met het ovale voorplein dat in de uiteindelijke plannen meer groen krijgt. © Mulleners & Mulleners PHPP
Zicht op Heesterburgh vanaf de dijk langs de Maas.
Volledig scherm
Zicht op Heesterburgh vanaf de dijk langs de Maas. © Mulleners & Mulleners PHPP