Tegenstanders van bedrijventerrein Heesch-West bij een eerder protest in het Osse gemeentehuis. Tweede van links Mark van Lier.
Volledig scherm
Tegenstanders van bedrijventerrein Heesch-West bij een eerder protest in het Osse gemeentehuis. Tweede van links Mark van Lier. © Peter van Erp

Vinkel ’grote afvoerput’ voor Bossche politiek als het om Heesch-West gaat

DEN BOSCH - ,,Wij voelen ons op het moment een derderangs burger van Den Bosch of te wel de grote afvoerput.’’ Pittige kritiek vanuit Vinkel over de onzichtbaarheid van raadsleden uit Den Bosch over de plannen voor  industrieterrein Heesch-West.  Woordvoerder Mark van Lier namens onder meer de bewoners van de Weerscheut in Vinkel verweet de politiek maandagavond desinteresse.

Op 18 januari hield het Patform Eerlijk over Heesch-West een excursie naar industriële windturbines in de Hoeksche Waard en had daarvoor de politieke partijen in de gemeenteraden van Den Bosch, Oss en Bernheze uitgenodigd. Van alle partijen van Bernheze waren raadsleden aanwezig. 

De grote afwezigen uit Den Bosch

Quote

Gaan de plannen meer spreken als er gesproken wordt over Den Bosch-Oost?

Mark van Lier, Vinkel

,,De grote afwezige raadsleden waren die uit Den Bosch. Er waren twee Vinkelse raadsleden (van wie één op persoonlijke titel, red.) en verder alleen drie commissieleden. Terwijl alle raadsleden er ook horen te zijn voor de Vinkelaren’’, aldus Van Lier.  Die toch ook nog even liet weten dat er vanuit Oss slecht één raadslid aanwezig was.

Ook voor de wandeltocht door het natuurgebied op 28 december was er vanuit de Bossche politiek geen interesse. ,,Gaan de plannen meer spreken als er gesproken wordt over Den Bosch-Oost? Zijn jullie als raadsleden dan wel betrokken’’, vroeg Van Lier aan de politici tijdens de bijeenkomst Informeren & Ontmoeten.  

Van Lier verwees naar de besluiten die de Bossche raad dit jaar gaat nemen over de visie op energielandschap, windmolens in de Rosmalense polder en het bestemmingsplan Heesch-West. ,,Ik mag er als inwoner van Vinkel van uit gaan dat alle 39 raadsleden hun best doen om zich goed te informeren alvorens een besluit te nemen. Een besluit op feiten, niet ingefluisterd door ondernemers of plannenmakers en niet op aannames of onderbuikgevoel.’’

‘Ik neem het mezelf wél kwalijk’

Van de aanwezige raadsleden ging alleen Joep Gersjes van Lokaal Gestemd in op de verwijten. ,,Wij zijn vrij om te gaan en staan waar we willen en bepalen zelf hoe we de informatie tot ons nemen. Maar ik neem het mezelf wél kwalijk. Heeft u nog vertrouwen in raadsleden’’, vroeg Gersjes aan Van Lier. De Vinkelaar ‘denkt het vertrouwen nog wel te hebben’.  ,,Maar wij hebben het gevoel niet gehoord te worden. Laat u niet eenzijdig informeren.’’

  1. Nepverpleegkundige had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicitatie lopen
    PREMIUM

    Nepver­pleeg­kun­di­ge had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicita­tie lopen

    DEN BOSCH - Kort nadat de Bossche nepverpleegkundige begin april bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis was ontslagen, had hij alweer een sollicitatieprocedure lopen bij een welzijnsinstelling. Naar nu blijkt deed het JBZ pas op 14 mei - dat was zo’n zes weken na zijn ontslag - bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg een ‘melding van disfunctioneren’. Dat had volgens de regels binnen drie dagen moeten gebeuren.