Volledig scherm
De houten romp staat te wachten op plaatsing. Dat gebeurt 31 augustus © Stichting Vinkelse Molen

Vinkelse molen krijgt volgende week houten romp al

VINKEL - De molen in Vinkel krijgt zaterdag 31 augustus  zijn houten achtkantige romp. Dat gebeurt vanaf 10.00 uur 's morgens met een grote bouwkraan. Voor de stichting een feestelijk hoogtepunt.

Vrijwilligers van Stichting de Vinkelse Molen werken al tweeënhalf jaar aan de herbouw van de molen. De molenbelt, het onderste stuk, is al veel langer klaar en wordt al als informatiecentrum gebruikt.  

De houten achtkant voor de molen weegt rond 25 ton. Stichting De Vinkelse Molen ziet de plaatsing als het voorlopige hoogtepunt van de bouwactiviteiten. Ze hoopt dat veel belangstellenden komen kijken naar de plaatsing. 

Molen verscheept 

De oorspronkelijke molen is in 1964 verscheept naar Holland in Michagan in de VS. Stichting De Vinkelse Molen is in 2009 opgericht en heeft zich destijds niet alleen ten doel gesteld de Molen te herbouwen maar ook leefbaarheid van Vinkel te behouden en te vergroten.

Flink wat werk te verrichten

De stichting hoopt de molen in september 2020 op te leveren ,,Er is nog flink wat werk te verrichten", zegt voorzitter Jan van der Lee. De stichting laat het technische gedeelte van de molen uitvoeren door ervaren molenbouwers. 

Bij start van ons project zijn de totale kosten begroot op 956.500 euro. Door zelfwerkzaamheid, opbrengsten uit de eigen kringloopwinkel en multifunctionele ruimte, donaties,  publieksacties, subsidies en sponsoren is ruim 85 procent van dit bedrag al bijeengebracht. 

,,De stichting werkt momenteel aan plannen om de ontbrekende 150.000 euro te vinden”, zegt Van der Lee.