Volledig scherm
De jaarlijkse Indië-herdenking in Vught. © roy lazet

Vught herdenkt inwoners die in Indië zijn gesneuveld

VUGHT - Bij het Indië-monument in het Lievevrouwepark in Vught vindt donderdag 15 augustus de jaarlijkse Indië-herdenking plaats. Vught herdenkt dan de Vughtenaren die in Indië zijn gesneuveld. Naast de Vughtse gesneuvelden, worden ook de overige militairen en burgers die in Indië zijn omgekomen herdacht.

Met de capitulatie van Japan, op 15 augustus 1945, kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Maar voor Indië was het nog lang geen vrede. Twee dagen na de Japanse capitulatie, op 17 augustus 1945, verklaarde de Republiek Indonesië zich onafhankelijk. Nederland trachtte vervolgens tot 1949 zijn gezag in de voormalige kolonie te herstellen tijdens de zogenaamde politionele acties. Daarna werd de onafhankelijkheid van Indonesië, mede onder buitenlandse politieke druk, een feit.

Omgekomen militairen

In die jaren zijn ongeveer 150.000 militairen uitgezonden. Hiervan zijn er ruim 6.200 omgekomen. Bij de Vughtse herdenking worden ook de Nederlandse militairen herdacht die tot 1962 in Nederlands Nieuw Guinea, het huidige West-Papua, zijn omgekomen.

De herdenking begint om 15.00 uur en is openbaar. Iedereen is welkom om eraan deel te nemen. Burgemeester Roderick van de Mortel legt namens het gemeentebestuur een krans.