Volledig scherm
De medewerkers van rioleringsbedrijf vandervalk+degroot zien het waterniveau dalen. De hardnekkige verstopping lijkt opgelost. © Miranda van Houtum/BD

Vught lijkt uit de ‘shit’; vet en doekjes zorgden voor ernstige verstopping in wijk De Baarzen

UPDATEVUGHT - De hardnekkige problemen met de riolering die de Vughtse woonwijk De Baarzen dagenlang in haar greep hield, lijken opgelost. Met een riek visten werknemers van rioleringsbedrijf vandervalk+degroot uit Waalwijk maandagmiddag een grote prop doekjes en vet uit de afvoer.

Sinds donderdag stond er een onverklaarbare grote hoeveelheid water in de rioleringsbuizen. Het vuile water uit de woningen stroomde moeilijk weg. In sommige huizen konden de toiletten nauwelijks worden doorgespoeld. Ze dreigden over te lopen.  

Tankwagens 

Er werden tankwagens ingezet om het vuile water af te voeren. Hoeveel water er precies is afgevoerd is volgens een gemeentewoordvoerster moeilijk te zeggen. ,,Omdat er wagens rijden die 35 kuub water af kunnen voeren en wagens die 8 kuub kunnen afvoeren maar we schatten dat het om ongeveer 3000 kuub afgevoerd vuil water gaat.”

Communicatie

De wijkbewoners maakten zich de afgelopen dagen zorgen. Of ze wel in bad konden zonder dat op de benedenverdieping het toilet zou overstromen en of ze de vaatwasser en wasmachine wel veilig konden gebruiken. Een enkeling had last van een ‘putlucht'. ,,De communicatie had beter gekund", aldus een wijkbewoner. ,,Die was echt belabberd. Alleen maar zeggen ‘er wordt aan gewerkt’ is in dit soort situaties niet voldoende. Dan wil je gewoon, bijna van uur tot uur weten, wat er gebeurt.”

Maandag werd het hele rioolstelsel in Klein Brabant leeggezogen en afgesloten. Alle putten werden geïnspecteerd.  Uiteindelijk werd in een put aan de Michiel de Ruyterstraat de verstopping aangetroffen. ,,En die leidde tot problemen met het gemaal aan de Brabantlaan", aldus Theo Wetten van vandervalk+degroot. ,,Het water liep over de muur en werd als het ware rondgepompt. Het liep niet weg maar weer de wijk in.”

Vochtige doekjes

Met spuit- en zuigwagens werd het probleem maandag verholpen. Vet en doekjes is volgens Wetten een bekend probleem wat hij vaker tegenkomt. ,,Die vochtige doekjes breken niet af. Die horen niet in het riool. Maar kijk, je ziet het water nu zakken”, zegt hij. ,,Dat is een goed teken!”

Volledig scherm
Sinds donderdag werd in Vught gezocht naar de oorzaak van de rioolproblemen in de wijk De Baarzen. © Miranda van Houtum/BD
  1. Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek: 'Je hebt al snel een punt’

    Dial Q Filmquiz in De Verkadefa­briek: 'Je hebt al snel een punt’

    DEN BOSCH - Zin om ruim twee uur de kennis van films te testen? Dat kan op 25 oktober in de Bossche Verkadefabriek tijdens de Dial Q Filmquiz. Het is een knipoog naar het tv-programma ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Daarin liet presentator Bob Bouma (‘Lieve dames, beste heren’) twee kandidaten reageren op fragmenten uit oude en actuele speelfilms. ,,Maar de Dial Q Filmquiz is eerder een interactief filmprogramma dan een eenzijdig vragenvuur’’, zegt Paul Luiken.