Volledig scherm
De gemeente Vught heeft minister Sander Dekker gevraagd een extra beveiligde rechtbank in de gevangenis van Vught te plaatsen. © ANP

Vught wil extra beveiligde rechtbank in gevangenis

VUGHT- De gemeente Vught wil een extra beveiligde rechtbank in de gevangenis van Vught. Burgemeester Roderick van de Mortel doet dit verzoek in een brief aan minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.

Een rechtbank binnen de muren van de gevangenis is veiliger én bespaart reiskosten, betoogt Van de Mortel. ,,Het lijkt mij goedkoper om rechters en officieren van justitie te verplaatsen, dan verdachten en veroordeelden”, schrijft hij. Bovendien zou een extra beveiligde rechtbank bij de PI in Vught ervoor zorgen dat er minder vaak gedetineerden door onder meer de naastgelegen woonwijken worden gereden.

Extra beveiligde inrichting

De burgemeester wijst ook op de aanwezigheid van de extra beveiligde inrichting (EBI), waar zware criminelen zitten. ,,Veel verdachten die worden berecht in een extra beveiligde rechtbank zullen toch al in bewaring zitten in de EBI.”

De toch al geplande verbouwing van de gevangenis in Vught zou volgens Van de Mortel ook een goede aanleiding zijn voor verdere veranderingen.

Vught haakt aan bij de wens die voorzitter Henk Naves van de Raad voor de Rechtspraak onlangs uitsprak. Hij vroeg om meer extra beveiligde rechtbanken, omdat de bestaande volgepland zijn met onder meer een aantal zeer grote zaken. De andere locaties liggen in het noorden van het land: Amsterdam en Schiphol.

  1. Angstige carnavalsavond voor verwarde dochters (14 en 22) in Oeteldonk: ‘Is er GHB in hun drankje gedaan?’
    PREMIUM

    Angstige carnavals­avond voor verwarde dochters (14 en 22) in Oeteldonk: ‘Is er GHB in hun drankje gedaan?’

    DEN BOSCH - Van het ene op het andere moment raakten ze volledig de weg kwijt. De 14-jarige dochter van Maartje viel zaterdag na twintig minuten in de stad te zijn geweest zomaar neer op de Parade in Den Bosch. Vlak daarvoor voelde de 22-jarige dochter van Filiz zich opeens ‘stomdronken’ na slechts een paar biertjes. ,,We vermoeden dat er pogingen zijn gedaan om onze dochters te drogeren”, vertellen twee bezorgde moeders aan het Brabants Dagblad.