Volledig scherm
De sloop is eindelijk begonnen. Discotheek Dorsvlegel gaat plat voor appartementen. © copyright Marc Bolsius

Wonen waar eens de dansvloer van de Dorsvlegel in Vinkel was

VINKEL - Drie jaar staat discotheek Dorsvlegel in Vinkel, ooit een geliefd ontmoetingspunt voor de jeugd in de regio, al leeg. Na jaren van plannen maken gaat het nu plat en komen er appartementen.

Het was een gewaagde stap voor een klein dorp als Vinkel: in september 1978 namen Rien en Annemiek van Gerven de Gruma bar en de daarbij horende zaal de Toekomst aan de Brugstraat over van Piet en Dinie Roovers. De nieuwe uitbaters waren van plan om er naast de feestzaal, die behouden bleef, een heuse discotheek van te maken.

Toch pakte de overstap van café met zaal voor feesten en partijen naar discotheek wonderwel goed uit. De naam veranderde in Dorsvlegel en de discotheek was jarenlang een goedlopende uitgaansgelegenheid waar de jeugd uit zowel Vinkel als vele omliggende dorpen elkaar in het weekend tegen kwam. Menige liefde bloeide hier op, of kwam er juist aan zijn einde.

Voorgoed

Later begon het aantal bezoekers van de disco terug te lopen, een gevolg van onder meer de opkomst van festivals en het verhogen van de leeftijd waarop de jeugd alcohol mag drinken naar 18 jaar. Ook het rookbeleid voor de horeca deed de bezoekersaantallen geen goed.

In 2007 nemen zoon Kaj en zijn vrouw Stephanie de horecazaak over. Een tijd lang is de discotheek nog open op de zondagen en tijdens vakanties en feestdagen. Daarnaast starten de eigenaren met themafeesten. In 2014 sluit de discotheek, zoals zo veel andere discotheken op het Brabantse platteland, voorgoed de deuren.

Feesten op locatie

Kaj en Stephanie verzorgen dan wel nog steeds (thema)feesten maar besluiten na een aantal jaren om ook hier mee te stoppen. Ze gaan zich richten op het verzorgen van themafeesten op locatie. Dat besluit maakt een einde aan bijna veertig jaar Dorsvlegel in Vinkel. En op 1 januari 2017 is de sluiting dan ook een feit.

Afgelopen jaren zijn er meerdere plannen ontwikkeld voor de bouw van een appartementencomplex op de plaats van de discotheek. Nu ligt er een plan op tafel waarbij er op de huidige plek een flink aantal appartementen gerealiseerd zullen worden, in zowel de vrije sector huur als de sociale huur. Ook komen er koopappartementen.

Quote

Het is de bedoeling dat de bouw van het complex in 2021 klaar is

Annemiek van Gerven

Er is inmiddels een begin gemaakt met de sloop van het oude pand dat door jaren leegstand tekenen van verval begon te vertonen. ,,Het nieuwe appartementencomplex zal 26 appartementen omvatten. Het is de bedoeling dat de bouw van het complex in 2021 klaar is. We hopen medio maart of april klaar te zijn'', aldus Annemiek van Gerven.