Zet huisarrest ook schatrijke criminelen aan tot nadenken?
Crimineel geld ‘klotst in het rond’ in Brabant, zei burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen vorige week zaterdag in zijn afscheidsinterview. Een dag later bleek het nog erger te zijn: het crimineel geld vlóóg door de lucht. Na een brand in een flatwoning in Den Bosch dwarrelden midden in de nacht van zaterdag op zondag plotseling ontelbare bankbiljetten omlaag. Haastig opgetrommelde politieagenten raapten ze op en stopten ze in vuilniszakken. Of het om tienduizenden euro’s of om honderdduizenden euro’s ging, is niet bekend gemaakt.
Het voorval deed denken aan de beroemde dollarregen die in september 2013 in de Tilburgse Vogeltjesbuurt uit de hemel kwam vallen. Bij de sloop van een blok rijtjeswoningen vlogen opeens talloze dollarbiljetten in het rond, vermoedelijk waren ze verstopt in een spouwmuur. Tussen de bergen puin ontstonden woeste gevechten om de dollars op te rapen, ook de machinist van de graafmachine deed mee.
Waar ligt al dat geld?
Al die rondvliegende bankbiljetten prikkelen de nieuwsgierigheid: op hoeveel plekken in Brabant zijn criminele vermogens verstopt? Het lijdt geen twijfel dat het er heel veel zijn. Af en toe heeft de politie beet. De Eindhovense drugsbaron Peerke S. stopte ooit 180.000 euro in zijn broekriem, een Tilburgse wietbaas begroef plastic tonnetjes vol met geld in zijn achtertuin en in een woonwagen van de Osse familie R. werd in november 260.000 euro gevonden onder de parketvloer.
Criminelen hebben maar één drijfveer: zo snel mogelijk grote sommen geld binnenharken. De slimste boeven zetten met hulp van foute notarissen en boekhouders ingewikkelde witwasconstructies op en duiken onder in Spanje of Dubai, anderen kunnen Brabant niet missen en graven een gat in de grond. En zelden of nooit komt het voor dat ze op een zekere dag in de spiegel kijken en tot de conclusie komen dat het mooi is geweest. De honger naar nog meer geld, naar nóg grotere rijkdom moet gestild worden.
Naastenliefde
Nu Covid-19 het leven tot stilstand heeft gebracht - ook in Dubai, ook aan de Spaanse zuidkust- rijst hier en daar voorzichtig de vraag of straks ná de crisis niet alles anders moet. Of we dan niet werk moeten maken van een samenleving die niet draait om geld, maar om geluk. Als je de hamsteraars en de opzettelijke coronahoesters even verbant uit je gedachten, zie je nu al heel veel hartverwarmende voorbeelden van naastenliefde en broederschap. Alsof we, nu het virus ons huisarrest oplegt, weer beseffen waar het eigenlijk om zou moeten draaien in het leven. Niet om euro’s of dollars, maar om gezondheid en vriendschap.
Misschien is het juist wel de volstrekte afwezigheid van zulke gedachten die criminelen tot criminelen maakt. Het is voer voor wetenschappers. En toch vraag ik me af of er onder al die Brabantse criminelen die ergens in het geniep een flinke berg geld hebben weggestopt, er niet eentje is die denkt: had ik verdomme in plaats van xtc maar een vaccin tegen dat vervloekte virus gemaakt.
Dit was de laatste aflevering van Plaats Delict, en wekelijkse rubriek over de criminaliteit in Brabant, de provincie die haar bourgondische imago aangetast ziet worden door drugscriminelen en ander geboefte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Den Bosch gaat voor nieuw Design Museum in Stadsdelta, 30 miljoen mag het kosten
DEN BOSCH - Den Bosch wil zo'n 30 miljoen euro uitgeven aan een nieuw Design Museum. Hiervoor heeft de nieuwe coalitie een locatie in de Bossche Stadsdelta op het oog. Dit werd dinsdagavond duidelijk bij de presentatie van het nieuwe ‘regeerakkoord' voor Den Bosch. -
PREMIUM
De stad van Stephan Lerou: ‘Zondagochtend zeven uur, dan is de stad op z’n mooist’
DEN BOSCH - Stephan Lerou bedenkt creatieve strategieën en ontwerpt boeken. ,,Ik ben iedere dag in het Bossche Broek te vinden.” -
Regenboogcoalitie Den Bosch presenteert plannen in museum
DEN BOSCH - De partijen die onderhandelen over een nieuw gemeentebestuur in Den Bosch zijn eruit. Komende dinsdag presenteren D66, VVD, GroenLinks, Rosmalens Belang, CDA en PvdA hun plannen voor de komende vier jaar. Dat doen zij in het Design Museum. -
Speciale aanpak. Opera op de Parade past mouw aan ‘kale’ Parade: ‘Extra banieren en speciale belichting’
DEN BOSCH - Als vanouds wordt op 23 juni gerekend op een massa belangstellenden voor Opera op de Parade. Er wordt extra werk gemaakt van de decoratie. En liever niet meezingen, maar neuriën.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Bezit seksueel getinte foto’s leidt tot te veel emoties in Vught; bisschop trekt benoeming kapelaan in
VUGHT - Dominique Donders wordt toch niet de nieuwe kapelaan van de Edith Stein Parochie in Vught. Bisschop Gerard de Korte trekt zijn benoeming in. De reden is volgens het Bisdom: het krantenartikel over zijn benoeming én de daaropvolgende emoties onder Vughtse ouders.