Leerdam.
Volledig scherm
Leerdam. © AP

‘Ik heb al zo'n droomseizoen, wat ik nu meeneem is alleen maar mooi’

Op weg naar WK sprintJutta Leerdam was de sensatie op de WK in Salt Lake City met haar verrassende winst op de 1000 meter, maar slechts een paar weken later staat het volgende mondiale toernooi alweer voor de deur: het WK sprint, waar de 21-jarige schaatsster tot de kanshebbers voor het podium behoort.

Door Lisette van der Geest

Ongeveer één dag gaf Jutta Leerdam (21) zichzelf voor het nagenieten van haar WK-goud op de 1000 meter in Salt Lake City. Veel meer tijd was er niet. Het volgende WK staat inmiddels alweer voor de deur, in Hamar, waar de sprintster voor het eerst in haar leven is. ,,Het dak is een omgekeerd vikingsschip, toch? Wel vet.”

Het waren twee ‘hectische, maar wel leuke’ weken voor Leerdam (21). ,,Er kwam wel wat over me heen, persaanvragen, mediadingetjes, iedereen die me feliciteert, maar ik heb ervan genoten, want het is natuurlijk een geweldig moment om zoiets mee te maken.” Maar in die weken zat Leerdam ‘gewoon’ in Heerenveen, thuis, en richtte ze zich op haar sport. ,,Werken naar dit toernooi toe. Het dringt misschien pas na dit toernooi door wat ik allemaal heb bereikt. Ook al besef ik het wel, maar ik moet ook weer gelijk door.”

Quote

Het dringt misschien pas na dit toernooi door wat ik allemaal heb bereikt

Jutta Leerdam, Wereldkampioene op de 1000 meter
Leerdam op het ijs.
Volledig scherm
Leerdam op het ijs. © AP

In Hamar bij het WK sprint behoort ze door haar optreden op de WK Afstanden tot de favorieten voor het podium. Haar verrassende WK-titel - Leerdam en haar directe omgeving evenmin, dacht niet dat ze al zo vroeg in haar carrière de beste van de wereld zou zijn – geeft geen extra druk. ,,Maar heel veel extra vertrouwen. Ik kan ook zonder vertrouwen goed rijden hoor, daar niet van, maar ik heb nu al zo’n droomseizoen, alles wat ik nu meeneem is alleen maar mooi.”

Leerdam.
Volledig scherm
Leerdam. © EPA

Tijdens de persbijeenkomst voor het toernooi dat vrijdag voor haar begint somt ze vervolgens haar recente resultaten op: ,,Nederlands kampioen, Europees kampioen, wereldkampioen, dat was al iets wat ik nooit had gedacht. Alles wat nu komt is alleen maar extra en daar ga ik net zo hard mijn best voor doen.”

Enige nadeel: Bij het WK sprint hoort de 500 meter. Leerdam behoort niet tot de rapste schaatsers uit het mondiale veld, zij pakt haar winst op de langere afstand. ,,Die 500 meter is nog wel een moeilijk dingetje voor mij op dit moment. Ik denk dat ik daar nog wel veel progressie kan maken, maar ik verlies er best veel op. Ik moet dus een groot deel inhalen op de 1000 meter. We gaan het zien.”

Een doel heeft de schaatsster niet gesteld. Dat deed ze voor het vorige WK in Salt Lake City ook niet overigens en vervolgens won ze. ,,Ik ben alleen maar bezig met technisch goed rijden en voelen wat ik doe. Eigenlijk moet ik gewoon gefocust blijven en dan komt er hopelijk een goede tijd uit, én hopelijk vier keer. En dan zien we wel waar dat goed voor is.”

Quote

Eigenlijk moet ik gewoon gefocust blijven en dan komt er hopelijk een goede tijd uit, én hopelijk vier keer

Jutta Leerdam, Wereldkampioene op de 1000 meter