Volledig scherm
Kjeld Nuis. © BSR Agency

Kjeld Nuis slaat terug op koningsnummer

Kjeld Nuis heeft op de laatste dag van de wereldbeker schaatsen in Minsk toegeslagen op de 1500 meter. De olympisch kampioen op deze afstand zegevierde in een tijd van 1.46,22.

De drievoudige wereldkampioen Denis Joeskov uit Rusland eindigde in de laatste rit in 1.46,45, goed voor zilver. Zijn tegenstander Thomas Krol, de huidige wereldkampioen op deze afstand, belandde met een tijd van 1.46,49 op de derde plaats. Nuis moest zaterdag na een rommelige rit op de 1000 meter nog genoegen nemen met brons. Ploeggenoot Krol versloeg hem toen voor de eerste keer in een direct gevecht en pakte mede daardoor zijn eerste gouden wereldbekermedaille op deze afstand.

,,Dit was echt een goede race, hier ben ik heel blij mee”, reageerde Nuis opgetogen bij de NOS. ,,In tegenstelling tot mijn race op zaterdag slaagde ik er nu wel in om rustig te blijven. Ik heb heerlijk los gereden, elke slag was raak en daardoor win ik nu met klein verschil. Op de 1000 meter maakte ik diverse foutjes en daardoor verloor ik goud op 0,2 seconde.”

Nuis moest zaterdag na zijn race nog even bijkomen. Hij voelde zich duizelig. Volgens de tweevoudige olympisch kampioen was dat nog een gevolg van de klap die hij vorige maand in Inzell tegen zijn hoofd kreeg. Krol gooide de achterklep van de auto al dicht, terwijl Nuis nog wat wilde pakken. ,,Als ik geforceerd rijd, zoals op zaterdag omdat ik mijn foutje bij de start wilde goedmaken, krijg ik na afloop last van mijn hoofd. Nu niet, omdat ik ontspannen en technisch goed bleef schaatsen.”

Patrick Roest, vrijdag winnaar van de 5000 meter, eindigde op de schaatsmijl op de vijfde plek (1.47,37). Marcel Bosker reed de achtste tijd (1.47,53).

In de B-divisie zegevierde Koen Verweij met een tijd van 1.47,71. De Noord-Hollander mocht als eerste reserve van start gaan in Minsk na de afmelding van Sven Kramer.