Volledig scherm
Thomas Krol. © EPA

Krol is Nuis in baanrecord de baas op 1000 meter

Thomas Krol heeft zijn eerste wereldbekerzege op de 1000 meter te pakken. De 27-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma veroverde goud in Minsk met een baanrecord: 1.09,00. Hij versloeg in de laatste rit ploeggenoot Kjeld Nuis, die met 1.09,27 als olympisch kampioen genoegen moest nemen met de derde plaats. Het zilver was voor de Chinees Zhongyan Ning in een tijd van 1.09,22.

Hein Otterspeer kwam met 1.09,37 op de vierde plaats uit. Kai Verbij, wereldkampioen op de 1000 meter, kwam niet verder dan de vijfde plek (1.09,51). Dai Dai Ntab eindigde als tiende in 1.10,31.

De Russische topsprinter Pavel Koelizjnikov meldde zich wegens een lichte blessure af voor het toernooi in Wit-Rusland. Hij slaat ook het volgende wereldbekerweekeinde in Polen over.

Serieuze concurrent

Krol beleefde vorig seizoen in Inzell zijn grote en langverwachte doorbraak met de wereldtitel op de 1500 meter. Hij begon begin deze maand in Thialf ook goed aan de nieuwe schaatswinter met een derde plaats (1000 m) en een tweede plek (1500 m) tijdens de Nederlandse kwalificatiewedstrijden voor de eerste wereldbekers.

In Minsk liet hij nogmaals zien hij dat voor Nuis, wereldrecordhouder op de 1000 en 1500 meter, is uitgegroeid tot een serieuze concurrent. Krol pakte meteen na de start de koppositie en reed in een fraaie stijl resoluut door naar goud. Het was zijn zevende wereldbekermedaille op de 1000 meter.

Nuis daarentegen maakte opnieuw de nodige foutjes. Vooral in de laatste bocht wankelde hij weer even. Nuis, goed voor zestien overwinningen op de 1000 meter in de wereldbeker, reed twee weken geleden in Heerenveen ook al allerminst vlekkeloos.

‘Ik weet dat ik van iedereen kan winnen’

,,Sinds vorig seizoen weet ik dat ik van iedereen kan winnen als ik alles goed doe. Dat lukt echter nog niet altijd. Ik win naar mijn zin nog steeds te weinig, maar de eerste zege van het seizoen is in elk geval binnen”, sprak hij voldaan bij de NOS.

Krol, wereldkampioen op de 1500 meter, bekende dat zijn triomf op de kilometer voor hem als een verrassing kwam. ,,We hebben in onze ploeg allemaal buikklachten, om het zomaar uit te drukken, en daardoor voelde ik me af en toe flink beroerd. Maar het ging supergoed, vooral op de eerste 600 meter. Kjeld en ik halen het beste bij elkaar naar boven. We houden elkaar scherp, maar hebben ook veel lol met elkaar. Van onderlinge vijandigheid is geen sprake. We gaan echt top met elkaar om.”

Volledig scherm
Zhongyan Ning, Thomas Krol en Kjeld Nuis. © EPA