Winnares Jutta Leerdam schaatst met de Nederlandse vlag een ereronde door Thialf.
Volledig scherm
Winnares Jutta Leerdam schaatst met de Nederlandse vlag een ereronde door Thialf. © AP

Leerdam haalt uit met goud en toptijd op 1000 meter

EK afstanden in ThialfSchaatsster Jutta Leerdam heeft bij de EK afstanden in Heerenveen verrassend goud gewonnen op de 1000 meter. De 21-jarige sprintster van Team Reggeborgh zegevierde met een persoonlijke recordtijd van 1.13,67. 

De Russin Daria Katsjanova pakte zilver met 1.13,90, eveneens een persoonlijke toptijd. Haar landgenote Jekaterina Sjichova, de titelhoudster op dit onderdeel, behaalde brons (1.14,48).

Leerdam meldde zich eerder bij de EK af voor de teamsprint en de 500 meter vanwege een lichte liesblessure. Ze zegevierde twee weken geleden bij de NK in Heerenveen met een tijd van 1.14,24.

Letitia de Jong reed met 1.14,64 de vierde tijd. Ireen Wüst eindigde als vijfde (1.14,81).

Bekijk hier de reactie van Leerdam:

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© AP
Jutta Leerdam.
Volledig scherm
Jutta Leerdam. © EPA
  1. Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Jutta Leerdam (21) werd in februari tot haar eigen verbazing wereldkampioen op de 1000 meter onder de vleugels van schaatsteam Reggeborgh, ondanks dit succes kiest een van de populairste schaatssters van Nederland voor een andere route. Vandaag werd bekend dat Leerdam, alsmede haar partner Koen Verweij, hun contracten niet verlengen bij de formatie van Gerard van Velde. Leerdams manager John van Lottum: ,,Er is een verschil van inzicht.”