Simon Schouten
Volledig scherm
Simon Schouten © ANP

Marathonschaatser Schouten bergt de ijzers op

Marathonschaatser Simon Schouten heeft een punt achter zijn actieve sportcarrière gezet. De 28-jarige Andijker gaat zich helemaal richten op het tulpenbedrijf, dat hij onlangs met zijn jongere broer over nam van zijn vader.

Schouten, die over een goede eindsprint na een zware wedstrijd beschikte, was in 2013 met zijn 21 jaar de jongste winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee. Tweemaal wist hij het KPN Grand Prix-klassement te winnen en eenmaal de Marathon Cup, een serie wedstrijden op het Nederlandse kunstijs. Vorig jaar won hij, samen met zijn zusje Irene, de Nederlandse marathontitel op kunstijs. Tevens was hij driemaal de winnaar van de eerste natuurijswedstrijd in eigen land.

Volgens een bericht in De Telegraaf slokt het bedrijf alle tijd op en kan Schouten zich niet meer bezighouden met schaatsen op niveau. Schouten kwam de afgelopen jaren uit voor de succesvolle Royal A-ware brigade van trainer Jillert Anema. Afgelopen april werd bekend dat Schouten die ploeg zou verlaten voor Okay Fashion & Jeans/Interfarms, maar dat gaat nu dus ook niet meer door.

Behalve met overwinningen kwam Schouten ook in het nieuws vanwege ‘opstootjes’ op het ijs, met onder meer concurrent Gary Hekman van de ploeg AB Vakwerk. Beiden kregen het met elkaar aan de stok eind 2018 tijdens de massastart op het NK afstanden in Heerenveen. Het duw- en trekwerk ontstond nadat de twee in de laatste bocht onderuit waren gegaan. Eerder ging het ook al mis tussen de marathonschaatsers van beide ploegen tijdens het ONK op de Weissensee.