Volledig scherm
Mark Tuitert. © Pim Ras

Mark Tuitert euforisch na 'historische uitspraak' Europese Commissie

Oud-schaatsers Niels Kerstholt en Mark Tuitert zijn in het gelijk gesteld door de Europese Commissie: schaatsers mogen voortaan ook deelnemen aan wedstrijden die niet zijn georganiseerd door internationale of nationale bonden.  

Door Lisette van der Geest

,,Dit de eerste zaak ooit waar zo’n uitspraak door de Europese Commissie wordt gedaan in de sport. Dat vind ik eigenlijk wel cool”, zegt Kerstholt.

De internationale schaatsbond ISU mag schaatsers die willen deelnemen aan andere wedstrijden dan die door de bond zelf georganiseerd niet uitsluiten van eigen toernooien zoals de WK, EK en Olympische Spelen. Deze zaak was drie jaar geleden aangespannen door oud-schaatsers Kerstholt en Markt Tuitert. Zij wilden destijds meedoen aan de zogenoemde Icederby, een wedstrijd waar shorttrackers en langebaanschaatsers het tegen elkaar zouden opnemen.

Kerstholt: ,,Ik ben ook blij dat de Commissie zegt dat het gewoon niet mag, dat het niet zomaar kan. Zodat dat de ISU nu niet vervolgens nog een andere manier kan proberen te vinden waardoor ze alsnog een monopolypositie kunnen proberen te creëren, dat wordt met deze uitspraak heel lastig.”

Voor Kerstholt zal de uitspraak op sportief vlak geen verschil maken. Hij is sinds de Winterspelen van Sotsji gestopt met shorttrack en overweeg geen rentree. ,,Maar dat geeft niet, ik wist aan het begin al dat dit heel lang zou duren. Het is zelfs voor de generatie na ons, die in de afgelopen jaren gestopt zijn, te laat. Maar voor de generatie daarna is dit van belang. En dat is mooi, als wij het niet gedaan hadden had het misschien nog wel acht generaties geduurd.”

EU-commissaris Margrethe Vestager zei in een live uitgezonden persbijeenkomst de straffen van de ISU extreem te vinden en dat dit de reden is waarom de klacht van Tuitert en Kerstholt is aangenomen. Op 5 oktober 2015 begon de Commissie de procedure tegen de ISU-toelatingsregels.

Volledig scherm
Margrethe Vestager. © EPA

Vestager: ,,Internationale sportfederaties spelen een belangrijke rol in de carrière van sporters. Ze beschermen hun gezondheid en veiligheid en houden hun competitie eerlijk. Maar met strenge straffen voor rijders beschermt de Internationale Schaatsunie ook haar eigen commerciële belangen en belemmert ze anderen om hun eigen evenementen te organiseren. De ISU moet nu voldoen aan onze eisen, de regels aanpassen en sporters en concurrerende wedstrijdorganisatoren de ruimte geven, in het belang van alle schaatsliefhebbers.”

De uitspraak heeft niet alleen gevolgen voor de schaatsers, maar voor de internationale sportwereld.

De uitspraak is slecht gevallen bij de ISU. ,,Deze beslissing schaadt niet alleen de ISU, maar ook de schaatsers en de hele schaatswereld'', liet de organisatie weten. ,,Deze beslissing houdt geen rekening met de specifieke aard van sport door commerciële belangen te stellen boven de beginselen van integriteit, gezondheid en veiligheid, die fair play in de sport beschermen.''

De schaatsunie gaat de uitspraak nog nader bestuderen. Daarna neemt de ISU een besluit over een eventuele beroepszaak.

Overige sporten