Nederland vandaag eens niet de absolute topfavoriet

videoDe tweede dag van de WK afstanden in Inzell is een overzichtelijke dag. Er komen slechts twee onderdelen aan bod: de 500 meter en de ploegenachtervolging, allebei voor de vrouwen en de mannen.

Door Lisette van der Geest

Al wonnen de Nederlandse mannen op het laatstgenoemde onderdeel – tevens de laatste strijd op het programma in Inzell vandaag – negen van de tien keer, het maakt ze nog niet automatisch tot onbetwiste favoriet. De zwaarste concurrentie komt hoogstwaarschijnlijk van de Russen en de Noren – waarbij het laatste team zich ongetwijfeld gesterkt voelt in de wetenschap dat kopman Sverre Lunde Pedersen een dag eerder ruim vijf seconden sneller was dan de onbetwiste kopman van Nederland: Sven Kramer.

Het wereldrecord is in handen van de Nederlandse mannen, maar van de drie die destijds dat record vestigden zijn er twee inmiddels niet aanwezig. Koen Verweij en Jan Blokhuijsen nemen allebei een sabbatical, dit na-olympische jaar. Kramer rijdt vanavond samen met Douwe de Vries en Marcel Bosker. Niet met de nummer twee op de 5000 meter van gisteren, Patrick Roest.

Hij kondigde ruim voor de WK aan het teamonderdeel te laten vallen, zijn programma is te vol. Een argument dat Kramer volkomen begrijpt. Sterker nog, hij zou het hem geadviseerd hebben indien Roest zijn mening had gevraagd, zo liet hij weten.

Volledig scherm
Sven Kramer © ANP

Bij de vrouwen is olympisch kampioen Japan de onbetwiste favoriet voor de zege. Al maakte Miho Takagi nog geen erg overtuigende indruk met haar zesde plaats op de 3000 meter gisteren. De concurrentie zal hoogstwaarschijnlijk komen van de Canadese vrouwen, de Russinnen en de Nederlanders, met daarin opgesteld: Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Joy Beune en Lotte van Beek.

De Nederlandse vrouwen starten rond 17.40 uur vanmiddag in rit 3, de voorlaatste rit, met aan de andere kant van de baan de Canadezen. Om 16.15 uur begint de WK afstanden vandaag, met eerst de 500 meter voor de vrouwen. Voor Nederland staan de drie vrouwen aan de start die gisteren al het goud wonnen op de teamsprint: Janine Smit, Letitia de Jong en Jutta Leerdam.

500 meter

Volledig scherm
Dai Dai Ntab © REUTERS

Voor het goud op de 500 meter is er één onbetwiste favoriet, olympisch kampioene Nao Kodaira. Bij de mannen lijkt de Rus Pavel Koelizjnikov een van de grote kanshebbers. Hij maakte vorige week in Hamar indruk tijdens de wereldbekerwedstrijd en won daar beide 500 meters. Maar ook Dai Dai Ntab liet daar zien goed in vorm te zijn, hij werd een week geleden derde, op elf honderdsten van een seconde.

Ntab start in rit 7, als laatste Nederlander, en een rit na Jan Smeekens. Ronald Mulder, de enige van de drie die gisteren al in actie kwam, bijt het spits af in rit 1. Voor Mulder is het eerste WK-goud al binnen. Maar, zo zei hij gisteren na het succes op de teamsprint: ,,Winst op de 500 meter wil ik net zo graag als dit.”

Volledig scherm
Ireen Wüst © EPA

Overige sporten