Volledig scherm
Thomas Krol. © AP

Schaatsers slaan teamsprint definitief over

Ze waren de favoriet voor de EK-titel, maar Nederland zal morgenavond in Thialf de grote afwezige zijn bij de teamsprint. De afmelding wordt gezien als statement richting de ISU, dat volgens de Nederlandse schaatsers en de KNSB een onlogisch en te strak tijdschema voor dit toernooi heeft gemaakt.

Thomas Krol meldde zich woensdag al af, omdat hij het fysiek onmogelijk achtte om veertig minuten na de 1500 meter alweer een topprestatie te leveren met het team. Er stond met Jan Smeekens wel een reserve klaar, maar Dai Dai Ntab en Kai Verbij wilden niet plots een ronde later op kop komen. In een volledige - en minder sterke - opstelling starten werd niet als optie gezien. De KNSB klopte nogmaals aan bij de ISU om voor een iets langere pauze tussen de twee onderdelen te zorgen, maar die pogingen waren vergeefs. Vandaag trok het team zich definitief terug.

,,Dit is een beslissing die we met pijn in het hart nemen”, zegt technisch directeur Remy de Wit. ,,Liefst zouden we voor ons eigen publiek strijden om het goud. Maar in deze omstandigheden kunnen we ons beste team, dat grote kans maakte op de Europese titel, niet opstellen. Na rijp beraad hebben we besloten ons hele team terug te trekken.”

Volledig scherm
Dai Dai Ntab. © AP