Schouten ook oppermachtig bij eerste marathon in 600 dagen, winst Den Hertog bij mannen
Irene Schouten heeft zaterdag in Amsterdam de eerste schaatsmarathon van het seizoen gewonnen. De Nederlands kampioene won de sprint van een kopgroep van tien vrouwen. Op de Jaap Edenbaan werd de eerste schaatsmarathon sinds 600 dagen verreden.
De marathonschaatssters kwamen het afgelopen seizoen niet in actie, vanwege de corona waren alle wedstrijden afgelast. In Amsterdam pakte Schouten de draad weer op alsof er niets was gebeurd.
Haar ploeg (Zaanlander) dicteerde de koers vrijwel vanaf de start. Drie teamgenoten kozen vlot de aanval en vormden een kopgroep. Na zo’n twintig ronden reed Schouten er in haar eentje naar toe en voegde zich bij haar teamgenoten. Het hoge tempo eiste de tol van veel schaatssters, waaronder ook twee rijdsters van Zaanlander, Melissa Wijfje en Elisa Dul.
Halverwege de koers ontstond er een kopgroep van dertien, waarin Schouten nog gezelschap had van Marijke Groenewoud. De dertien pakten een ronde voorsprong op het flink uitgedunde peloton.
Uiteindelijk konden tien vrouwen zich richten op de sprint, waarin niemand was opgewassen tegen Schouten. Bij het uitkomen van de laatste bocht had ze een veilige voorsprong, die ze niet uit handen gaf. Achter haar finishte Ineke Dedden als tweede, nipt voor Aggie Walsma.
Zege Den Hertog
Sjoerd den Hertog heeft zaterdagavond in Amsterdam de eerste schaatsmarathon van het seizoen op zijn naam geschreven. De 29-jarige rijder van de ploeg Royal A-ware bekroonde het teamwerk van zijn formatie door de massasprint te winnen.
Voor Den Hertog was het zijn eerste zege in het blauwe schaatspak. Vorig jaar maakte hij de overstap van de formatie Okay Fashion, maar kwam hij voor zijn nieuwe ploeg niet in actie. Vanwege de coronamaatregelen ging de afgelopen winter een streep door alle marathons. De wedstrijd op de Jaap Edenbaan was de eerste sinds een droogte van 600 dagen.
In tegenstelling tot de vrouwenwedstrijd was die bij de mannen alles behalve spectaculair. In het peloton, bestaande uit 49 rijders, werd vooral veel naar elkaar gekeken en die paar vluchtpogingen die werden ondernomen waren niet succesvol. Met nog zo’n vijftien ronden te gaan zochten alle rijders hun ploeggenoten op, waardoor alle teams hun treintjes voor de sprint vormden. Die blauwe trein van A-ware, als enige bestaande uit zes rijders, vormde de eerste locomotief. Met sprinter Den Hertog veilig en controlerend op de laatste plek, afwachtend op het moment om toe te slaan.
Dat deed Den Hertog, tweevoudig eindwinanar van het klassement om de KPN Marathon Cup en marathonschaatser van het jaar 2018/19, in de laatste ronde. Op de streep bleef hij twee schaatsers van de nieuwe marathonploeg van Jumbo-Visma voor: Casper de Gier en Harm Visser.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Henk Gemser 60 jaar na de Hel van ’63: ‘Knieheffend door sneeuw, het ijs konden we niet zien’
Het is vandaag 60 jaar geleden dat de Elfstedentocht van 1963 werd verreden, volgens de geschiedenisboeken de zwaarste editie ooit. Voormalig schaatser, trainer en chef de mission Henk Gemser (82) reed hem uit en kan zich de dag nog perfect herinneren. Zijn verhaal uit ‘de Hel’. -
PREMIUM
Bij gebrek aan ‘echt’ natuurijs in eigen land leert de jonge generatie het vak op een Oostenrijkse bergmeer
Grote marathons op natuurijs in eigen land zijn een aan deflatie onderhevig fenomeen. Lang leve het Oostenrijkse bergmeer, waar veel wedstrijdrijders voor het eerst kennismaken met de oorspronkelijke tak van de sport. ,,De Weissensee is één van de drijvende krachten van het marathonschaatsen’’, zegt Elfstedentocht-winnaar Henk Angenent. -
PREMIUMMET VIDEO
Kai Verbij is terug na periode vol pech en ziekte: ‘Het lijkt wel alsof mijn lichaam nog altijd in shock is’
Kai Verbij (28) is terug. Bijna terug, zo bewijst hij op het NK sprint. Al heeft een periode van ontzettend veel pech en ziekte hem onzeker gemaakt. ,,Teamgenoten zien mij eerst ‘achteruit schaatsen’ en nu ineens vrij snel weer goed, maar ik speel echt geen verstoppertje.” -
Oranje boven in Gdansk: dubbel goud Suzanne Schulting en eerste titel voor Jens van ‘t Wout
Het was vanmiddag Oranje boven bij de EK shorttrack in het Poolse Gdansk. Titelverdedigster Suzanne Schulting pakt het goud op de 500 en 1500 meter en Jens van ‘t Wout werd Europees kampioen op de 1500 meter. -
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM
Primeur voor 'verdiende winnaar' Merijn Scheperkamp, 'verslagen' Hein Otterspeer blijft op de hatelijke nul
Het Europese sprintkampioenschap draaide uit op een spannende strijd tussen Hein Otterspeer en Merijn Scheperkamp. Na afloop had Otterspeer, bijna vallend in de bocht van de 500 meter, het gevoel goud te hebben verloren. Scheperkamp was veel stabieler en zei daarom: ,,Ik ben de verdiende winnaar.” -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.