Volledig scherm
Suzanne Schulting. © ANP

Schulting Europees kampioen shorttrack na winst in superfinale

EK shorttrack Suzanne Schulting heeft voor het eerst in haar loopbaan de Europese titel behaald. De Nederlandse shorttrackster deed dat zondag in Sportboulevard Dordrecht, waar ze op indrukwekkende wijze de afsluitende 3000 meter won. Schulting reed vijf ronden voor het einde weg bij de concurrentie en haar voorsprong kwam niet meer in gevaar.

Schulting zorgde een klein jaar geleden voor een primeur door Nederland de eerste gouden medaille bij het shorttrack op de Olympische Spelen te bezorgen. De Friezin was in Zuid-Korea de beste op de 1000 meter.

Eerder op zondag werd Schulting gediskwalificeerd in de halve eindstrijd van de kilometer. Daardoor gaf de pupil van coach Jeroen Otter haar leidende positie in het klassement uit handen aan Sofia Prosvirnova. De Russin kwam op de 3000 meter niet verder dan de vierde plaats. Schulting kwam uit op een puntentotaal van 76, Prosvirnova bleef steken op 57. Het brons ging naar de Britse Elise Christie met 47 punten.

Lara van Ruijven finishte in de superfinale van de 3 kilometer als vijfde. In het eindklassement werd de Nederlandse zevende met 24 punten.

Suzanne Schulting is de tweede Nederlandse die de Europese titel shorttrack heeft bemachtigd. Jorien ter Mors had in 2014 in Dresden de primeur. Ter Mors won bij de EK ook al eens zilver (2012) en brons (2013). Schulting had al brons (2016) op zak.

Bij de mannen won Sjinkie Knegt de Europese titel drie keer, in 2012, 2015 en 2018. Freek van der Wart was in 2013 de beste shorttracker tijdens de EK.

Breeuwsma

Daan Breeuwsma is er bij de Europese kampioenschappen shorttrack in Dordrecht niet in geslaagd op het podium te eindigen op de 1000 meter. De Nederlander werd in de eindstrijd gediskwalificeerd.

Volledig scherm
© ANP