Schulting grijpt na val naast podium op 500 meter, Knegt pakt eerste medaille in drie jaar tijd
VIDEOSuzanne Schulting heeft aan de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Dordrecht geen medaille overgehouden. De Nederlandse shorttrackster ging in de laatste ronde van de finale onderuit toen ze probeerde de Italiaanse Arianna Fontana voorbij te schaatsen.
Het goud ging naar de Canadese Kim Boutin, voor Fontana. Door de val van Schulting eindigde de Russische Elena Seregina als derde. Xandra Velzeboer en Selma Poutsma, de andere twee Nederlandse deelneemsters, strandden in de halve eindstrijd en werden in de B-finale respectievelijk eerste en tweede.
,,Het was een fantastische actie, maar mijn schoen kwam op het ijs. Het was mijn eigen fout”, zei Schulting na haar race op de 500 meter tegen de NOS. ,,Ik had het gevoel dat als ik de bocht uit zou komen, ik Boutin ook nog zou kunnen pakken. Boutin laat zien dat ze goed in vorm is, dat ben ik ook. Het was een finale op het hoogste niveau.”
Bij de mannen ontbraken de Nederlanders in de eindstrijd op de kortste afstand. Jens van ‘t Wout gleed in de halve finales onderuit toen hij een blokje raakte. Dylan Hoogerwerf kwam in de kwartfinales ook ten val. Itzhak de Laat was donderdag in de voorronden al uitgeschakeld.
Derde op 1500 meter
Eerder op de dag eindigde Schulting op de 1500 meter als derde. De 24-jarige Schulting wilde dit weekeinde op het ijs van de lege Optisport Sportboulevard voor vijf gouden medailles gaan, maar greep al in de eerste finale naast de winst.
Schulting reed lang op kop, maar werd in de slotronde gepasseerd door de Zuid-Koreaanse Lee Yu-bin (goud) en Courtney Sarault uit Canada (zilver). In de halve finales was al gebleken dat Schulting niet zo superieur is als de afgelopen weken. Ze werd toen derde achter twee Koreaansen, maar plaatste zich op basis van haar tijd voor de strijd om de medailles.
Bij de wereldbeker van vorige week in de Hongaarse stad Debrecen pakte Schulting vier gouden medailles: op de 500, 1000 en 1500 meter en de aflossing met de vrouwenploeg. De Nederlandse won eerder al de 1500 meter bij de wereldbeker in Japan.
Voor Schulting, die vorig weekeinde bij de wereldbekerwedstrijden in Debrecen vier keer goud behaalde, resteren nu nog de 1000 meter en twee keer de aflossing (met de vrouwenploeg en de gemengde ploeg).
Vrouwen naar finale aflossing
De Nederlandse shorttrackvrouwen hebben overtuigend de finale gehaald op het onderdeel aflossing. Kopvrouw Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer waren de snelsten in de tweede halve finale. Italië eindigde als tweede en mag ook door naar de eindstrijd van zondag, waar ook Canada en Zuid-Korea (de nummers 1 en 2 uit de andere halve finale) aan meedoen.
Het team van bondscoach Jeroen Otter hoopt zondag op een herhaling van de finale van vorige week bij de wereldbekerwedstrijd in Debrecen in Hongarije, die de Oranje-vrouwen wonnen. Bij de mannen ontbrak het Nederlands team zaterdag in de halve finales. Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Jens van ‘t Wout werden vrijdag in de kwartfinales gediskwalificeerd.
Medaille voor Knegt
Sjinkie Knegt heeft na ruim drie jaar wachten weer eens een individuele medaille gepakt in de wereldbeker. De 32-jarige shorttracker reed bij de World Cup in Dordrecht naar het zilver op de 1500 meter, achter de Chinees Ziwei Ren, en kwam met gebalde vuist over de finish.
De laatste keer dat Knegt op het podium had gestaan was in oktober 2018. In de tussentijd stond de Fries lang aan de kant na een incident met een houtkachel, waarbij hij ernstige brandwonden opliep.
Knegt had de finale bereikt dankzij een paar fraaie inhaalacties in de halve finales. Hij schoof in de laatste rondes op van de vijfde naar de eerste plek door zijn concurrenten buitenom en binnendoor te passeren. In de eindstrijd moest Knegt alleen de Chinees Ren voor zich dulden.
Bekijk hieronder de reactie van Knegt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Jutta Leerdam ziet nieuwe stap in ontwikkeling na gouden race in Thialf: ‘Op het belangrijkste moment’
Jutta Leerdam was de grote favoriete, en dan kun je eigenlijk alleen maar verliezen. ,,Maar ik laat het natuurlijk niet gebeuren dat ik alle 1000 meters win en het dan op de WK niet doe.”Heerenveen -
WK afstanden in Thialf | Alle uitslagen en de medaillespiegel
De WK afstanden in Thialf zitten erop. Als vanouds grepen veel Nederlandse schaatsers eremetaal. Hieronder volgt de medaillespiegel en een overzicht met de uitslagen. -
PREMIUMInterview
Marianne Timmer 25 jaar na Nagano: ‘Ik heb de medailles goed verstopt, maar weet niet meer waar’
25 jaar geleden veranderde het leven van een meisje uit Sappemeer voorgoed. Ze ging groen als gras naar Japan, won tweemaal olympisch goud en keerde terug in een verliefd land. ,,Het heeft me op de kaart gezet en mijn persoonlijkheid gevormd’’, zegt Marianne Timmer nu. -
PREMIUM5
Wel of geen jaarcontract? ‘Overwegen waard als je nu boven het plafond zit en zekerheid wilt voor de winter’
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
PREMIUMgeld & geluk5
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Schaatsen moest sneller en spectaculairder, maar dat is niet gelukt
Columnist Thijs Zonneveld is geen fan van de teamsprint. Richting de WK afstanden, dat vanaf gisteren in Heerenveen wordt verreden, beschouwt hij de vernieuwingsdwang in het schaatsen. ,,Na tien jaar aanmodderen is er maar één conclusie mogelijk: niet gelukt.” -
PREMIUM
Suzanne Schulting en Irene Schouten beleefden zware winter: ‘Het zijn geen poppetjes die je kunt blijven oprekken’
Ze moeten de gelukkigste vrouwen van Nederland zijn, Suzanne Schulting en Irene Schouten. Maar de schaatsende koninginnen van Peking hadden beiden een zware winter. Over goud dat niet altijd gelukkig maakt en om betere begeleiding vraagt. ,,Olympisch kampioenen zijn geen poppetjes die je kunt blijven oprekken.”