Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting, Rianne de Vries  en Lara van Ruijven.
Volledig scherm
Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting, Rianne de Vries en Lara van Ruijven. © ANP

Vrouwen overklassen concurrentie op relay, mannen pakken zilver

World Cup ShorttrackSuzanne Schulting, Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof hebben voor het eigen publiek in Dordrecht goud gewonnen op de relay bij de World Cup Shorttrack. Het viertal liet de concurrentie compleet kansloos. 

Het Nederlandse viertal nam het op tegen Canada (Danae Blais, Alyson Charles, Claudia Gagnon en Courtney Sarault), Rusland (Ekaterina Efremenkova, Ekaterina Konstantinova, Emina Malagich en Sofia Prosvirnova) en Zuid-Korea (Ji Yoo Kim, Yu Bin Lee, Ah Rum Noh, Whi Min Seo).

Ondanks een val van Lara van Ruijven bleef Nederland constant op kop rijden. Achter de Nederlandse schaatssters waren het de Russen die bleven loeren op een gaatje, maar dat kwam er geen moment. Tegen het einde van de wedstrijd werd het steeds duidelijker: de gouden medaille kwam nooit echt in gevaar voor Schulting, Van Ruijven, De Vries en Van Kerkhof. Uiteindelijk maakte Schulting het karwei af, voor Canada en Zuid-Korea. Rusland moest het uiteindelijk doen zonder medaille. 

Mannen

De Nederlandse mannen, met Daan Breeuwsma, Ithzak de Laat, Sjinkie Knegt en Sven Roes, namen het ook op tegen Zuid-Korea (Dagyeom Kim, June Seo Lee, In Wook Park, Ji Won Park) en Canada (Pascal Dion, Steven Dubois, Charles Hamelin en Jordan Pierre-Gilles). In plaats van Rusland was bij de mannen China de vierde concurrent met Kai An, Tianyu Han, Ziwei Ren en Dajing Wu. 

Dat Nederland in elk geval een medaille zou winnen, werd al vrij snel duidelijk toen de Zuid-Koreaanse equipe onderuit ging. Toen niet veel later Sjinkie Knegt de Canadese concurrent voorbij ging, werden de supporters in Dordrecht gek, maar een gouden medaille kwam er niet. Nederland en Canada vochten een magnifiek duel uit, maar het was uiteindelijk Dubois die De Laat ternauwernood achter zich wist te houden. Goud voor Canada, zilver voor Nederland. China pakte het brons. Zuid-Korea, dat vierde werd, kreeg ook nog een penalty.

Sjinkie Knegt en Sven Roes (R) na de finale op de 5000 meter relay tijdens de ISU World Cup Finale Shorttrack.
Volledig scherm
Sjinkie Knegt en Sven Roes (R) na de finale op de 5000 meter relay tijdens de ISU World Cup Finale Shorttrack. © ANP