Wild sprint van kop af naar wereldtitel op scratch

VideoKirsten Wild is voor de derde keer in haar loopbaan wereldkampioene geworden op het onderdeel scratch. Daarmee bezorgde ze Nederland woensdag in Berlijn de eerste medaille bij de WK baanwielrennen. 

Wild sprintte van kop af naar de winst. Eerder was ze in 2015 en 2018 de beste van de wereld op het niet-olympische nummer.

De Amerikaanse Jennifer Valente legde beslag op het zilver, brons was voor de Portugese Maria Martins. Wild zag tot haar genoegen dat de wedstrijd over 40 ronden (10 km) in een strak tempo werd afgelegd. Ze rijdt voor het eerst in wedstrijden met een iets zwaarder verzet. ,,Als het zo’n wedstrijd wordt van hollen en stilstaan ben ik de sjaak. Dit kwam goed uit”, keek ze terug op het behalen van haar zevende wereldtitel in totaal. ,,Het koersverloop was gunstig. Het was een goede testcase.” Wild komt dit WK nog uit op het omnium, de koppelkoers en de puntenkoers.

Wild nam bij het ingaan van de voorlaatste ronde de kop. ,,Ik had bedacht dat ik vroeg op kop wilde komen en dan te proberen iets te temporiseren. Ik moest wat overhouden. Dat is net gelukt.”, vertelde ze, niet helemaal zeker of haar zwaardere versnelling de sleutel tot het nieuwe succes was geweest. ,,Het zou kunnen, maar je moet in de eerste plaats goede benen hebben natuurlijk.”

Die had Wild, zoals zo vaak. Ze was als een van de favorieten gestart. ,,Ja, dat geeft wel druk. Ik weet dat anderen mijn naam omcirkeld hebben, maar je went eraan.”

Kirsten Wild.
Volledig scherm
Kirsten Wild. © REUTERS