Volledig scherm
Suzanne Schulting. © ANP

Zonder pech of fouten wordt Schulting ‘gewoon’ allroundkampioen

EK ShorttrackZe is Nederlands voornaamste troef aankomend weekeinde in Debrecen op de EK shorttrack: Suzanne Schulting. Die druk voelt ze, maar zit haar niet in de weg. ,,Vorig jaar was ik ook al favoriet, daar heb ik niet zoveel moeite mee.”

Door Lisette van der Geest

Of de zenuwen onder de oppervlakte al opspelen of niet, Suzanne Schulting (22) zit nooit om scherpe uitspraken verlegen. In het Hongaarse Debrecen waar aanstaande vrijdag de Europese Kampioenschappen beginnen beweegt de shorttrackster haar kin een tikkeltje omhoog, voordat ze met strakke blik een vraag beantwoordt. Zonder pech of gekke fouten wordt zij zondag allroundkampioen. Nee, voor haar geen reden om daarover te twijfelen.

Quote

Ik onderschat niemand. Dat is de belangrijk­ste les.

Suzanne Schulting

Het gaat goed met de olympisch kampioene. Voor de Winterspelen van 2018 was ze grillig, sinds haar onverwachtse goud groeit haar zelfvertrouwen en daarmee ook haar palmares. ,,Daar word je ook zelfverzekerd van.” Al blijft haar woordkeuze nog steeds des Schultings: ,,Het is hier wel chill.” In Debrecen is ze titelverdedigster. Geen twijfel mogelijk over de topfavoriete voor dit weekeinde, al betekent dit niet dat ze haar concurrenten zomaar onderschat, zegt ze direct. ,,Ik onderschat niemand. Dat is de belangrijkste les.”

Volledig scherm
Suzanne Schulting. © ANP

Het Nederlands team is sinds zondag in Debrecen, de tweede stad van Hongarije. In 2013 was dit tevens de locatie voor de WK. Maar Schulting, destijds 15 jaar, was er toen niet bij. In haar woorden: ,,Toen zat ik nog niet in de roulatie.” Er wordt vanaf vrijdag gereden in de hypermoderne Fönixhal. ,,Deze hal is lang niet in gebruik geweest. Ze hebben er nu een vloer in gelegd, maar het ijs is dus nog best wel smerig door alle stof die nog in de hal ligt, al wordt het met de dag beter.”

Terug naar die favorietenstatus. Bondscoach Jeroen Otter zag zijn pupil veranderen. Van meisje met bravoure, naar een vrouw die zich door niemand aan de kant laat zetten, maar ook het vermogen heeft om van iedereen te winnen. Haar zelfvertrouwen groeide de afgelopen jaren, vorig seizoen won ze bijna alles wat er te winnen was. Maar de wedstrijdspanning is volgens Otter nog onveranderd groot. Daar presteert ze goed op, zegt Schulting. ,,Vorig jaar was ik ook al favoriet, daar heb ik niet zoveel moeite mee. Ik heb veel zin om mijn titel te verdedigen en ik voel me ook heel erg goed. Dan ga je ook lekker een toernooi in.”

Volledig scherm
Suzanne Schulting. © BSR Agency