Volledig scherm
Arne Decocks laatste post op Instagram. Veel fans lieten dit weekend een boodschap achter bij de foto. © Instagram Arne Decock

3000 volt werd musicalster Arne fataal: ‘Een flits en daarna vreselijk gekrijs’

De Belgische musicalster Arne Decock (18) is zaterdagnacht gestorven nadat hij in een elektriciteitspaal naast een spoorweg in Aartselaar klom en daarbij de bovenleiding raakte. Er was een knal, een felle flits, een schreeuw en daarna gekrijs. Arne kreeg 3000 volt door zijn lichaam en was op slag dood. Wat bezielde de in ons buurland populaire tiener?

Was het een moment van speelsheid of bravoure? Of gewoon iets wat jongeren nu eenmaal doen: klauteren, spelen en experimenteren? Niemand weet wat de jonge musicalster zaterdagnacht precies dacht, toen hij in een elektriciteitspaal naast de spoorweg kroop. Rond 3.00 uur 's nachts was Arne samen met een vriendin vertrokken op een verjaardagsfeestje van een vriend. De twee fietsten over het fietspad naast de spoorlijn. Tot de tiener plots van zijn fiets sprong en de berm in liep. Vijf meter door het gras.

Zijn vriendin bleef op het fietspad staan en zag hoe Arne in een elektriciteitspaal klom. Helemaal tot boven. Daar maakte hij met een stok of een ander voorwerp contact met de bovenleiding. Een leiding waar 3000 volt aan spanning op staat. De tiener werd geëlektrocuteerd en viel naar beneden. Zijn vriendin zag alles gebeuren.

Blauwe flits

Quote

We hoorden opeens een knal, gevolgd door een blauwe flits. Meteen daarna volgde een schreeuw en het gekrijs van een vrouw

Omwonende Walter Verheyen

Een stel dat in een woning naast de spoorlijn woont, kon het ongeval horen tot in de slaapkamer. ,,We hoorden opeens een knal, gevolgd door een blauwe flits", zegt Walter Verheyen. ,,Meteen daarna volgde een schreeuw en het gekrijs van een vrouw. Even later zijn de hulpdiensten gearriveerd. Toen ik buiten ging kijken, zag ik hoe agenten de spoorwegberm aan het doorzoeken waren.”

Wat Arne zaterdagnacht bezielde, is niet duidelijk. Volgens justitie zijn er geen aanwijzingen van zelfdoding of kwade opzet. Mogelijk ging het om stoerdoenerij, die de tiener met zijn leven bekocht.

Veel jonge fans

De Belgische spoorwegbeheerder Infrabel betreurt wat er is gebeurd, maar wil het ongeval ook aangrijpen om op te roepen tot het respecteren van de veiligheid. ,,Spoorwegterreinen zijn verboden terrein, en bovenleidingspalen zijn dat zeker", zegt woordvoerder Frédéric Petit. ,,Die palen nog beter beveiligen is onmogelijk. België land telt 6.500 kilometer aan hoofdspoor en daarvan is zowat 90 procent geëlektrificeerd. Daar kunnen we onmogelijk overal hekken rond zetten."

Arne Decock was een talentvolle musicalster. Drie jaar geleden speelde hij als 15-jarige de hoofdrol in 'Kadanza T2gether', een Ketnetmusical geproduceerd door Studio 100. Daarnaast had hij ook rolletjes in de films De Club van Sinterklaas en het Pratende Paard waarin hij de rol van Sin speelde, en Sinterklaas en het Gouden Hoefijzer waarin hij Finn speelde. Arne was bijzonder populair bij de Ketnetkijkers. Zijn instagramaccount telt bijna 13.000 volgers. Gisteren reageerden zowel vrienden als fans daar geschokt op het nieuws van zijn overlijden.

Lees door onder de instagrampost.

Herfst. 🍁

4,944 Likes, 1,781 Comments - Arne Decock (@arne_decock) on Instagram: "Herfst. 🍁"

Zwaar verlies

Ook de musicalwereld in het land is in rouw na zijn dood. De Vlaamse acteur en zanger Koen Crucke zat drie jaar geleden in de jury die de cast voor de Ketnetmusical moest samenstellen. ,,Ik herinner me de auditie van Arne nog", zegt Crucke. ,,Je zag meteen dat hij een groot talent was en het ver zou schoppen. Dat is later ook gebleken. Maar hij had nog zoveel meer kunnen bereiken. Ik vind het verschrikkelijk dat hij dat nu niet meer kan meemaken en dat hij er door zo'n 'stom accident' niet meer is.”

Bij Ketnet werd gisteren ook verslagen gereageerd. De zender werd in december nog geconfronteerd met het overlijden van de 26-jarige Désirée Viola, bekend als Roos in de Studio 100-reeks Prinsessia. Zij stapte uit het leven. Nu moet Ketnet ook afscheid nemen van de hoofdrolspeler in hun musical Kadanza. ,,Wij zijn erg aangegrepen door het tragische nieuws van het overlijden van Arne Decock", zegt netmanager Maarten Janssen. ,,Het is bijzonder triest om zo'n beloftevolle jongere te verliezen.”

  1. AD Royalty Podcast: ‘Amalia het lichtpuntje van het eerste halfjaar’

    AD Royalty Podcast: ‘Amalia het lichtpunt­je van het eerste halfjaar’

    Ze is pas vijftien jaar oud, maar toch stal ze de show tijdens Koningsdag 2019: kroonprinses Amalia werd dit jaar voor het eerst naar voren geschoven en mocht haar eerste interviews geven als troonopvolger. Koningin Maxima stond erbij te stralen alsof Amalia net haar zwemdiploma had gehaald, aldus tv-columnist Angela de Jong. De Jong zag een zeer zelfbewuste vijftien-jarige, die doorhad dat dit moment de rest van haar leven bepalend zou zijn.