Volledig scherm
© ANP Kippa

3FM in actie voor slachtoffers mensenhandel

3FM Serious Request: The Lifeline vraagt dit jaar aandacht voor de slachtoffers van mensenhandel. Net als in 2018 trekken de dj's het land in. In de week voor kerst lopen ze van Goes naar Groningen, heeft de radiozender vandaag bekendgemaakt.

Anders dan vorig jaar is er maar één wandelroute, dwars door het land. Als alles volgens planning verloopt, komen de dj's op kerstavond aan op de Ossenmarkt in Groningen. Welke dj's dit jaar de wandelschoenen aantrekken, maakt NPO 3FM na de zomer bekend. Ook de precieze route wordt later bekendgemaakt.

Hoewel 3FM Serious Request: The Lifeline eindigt op de Ossenmarkt in Groningen, waar ook de traditionele eindshow plaatsvindt, is er dit jaar geen hoofdkwartier. ,,De focus komt volledig op de route te liggen", zegt zendermanager Sharid Alles tegen BuzzE.

3FM gooide de jaarlijkse actie Serious Request, waarmee sinds 2004 geld wordt ingezameld voor het Rode Kruis, vorig jaar op de schop. Het Glazen Huis maakte plaats voor The Lifeline en de dj's gingen het land in in plaats van dat ze vasten in een glazen studio. Met de nieuwe opzet werd vorig jaar 1,3 miljoen euro ingezameld. Dat bedrag ging naar drie doelen rond het redden van levens: bescherming tegen natuurgeweld, noodhulp bij conflicten en reanimatiecursussen in Nederland.

Aangrijpend

Het goede doel waarvoor 3FM Serious Request: The Lifeline dit jaar geld inzamelt, was snel gekozen. ,,Het was voor mij meteen een no brainer”, zegt zendermanager Sharid Alles.

Ook haar collega’s waren er snel uit. ,,We hebben drie mogelijke thema’s, waar het Rode Kruis mee kwam, besproken. Unaniem is gekozen voor de slachtoffers van mensenhandel.” Wie zich wat meer in het onderwerp verdiept, ‘wordt bij de strot gegrepen’. ,,Je maag draait zich om.”

Niet alleen het aantal van 25 miljoen slachtoffers per jaar is aangrijpend volgens Alles. ,,Het voelt een beetje als ver van ons bed. Maar het speelt ook in Nederland. Jaarlijks komen per middelbare school gemiddeld twee meisjes in aanraking met loverboys.”