Advocaat van Frank Masmeijer: Hij had veel eerder moeten bekennen

Het Belgische Hof van Beroep doet vanmiddag uitspraak in de drugssmokkelzaak waar ex-showmaster Frank Masmeijer bij betrokken was en eerder acht jaar cel voor kreeg. Volgens z’n Belgische advocaat Kris Vincke kan het alle kanten op: ,,Frank had veel eerder moeten bekennen.”

Quote

Ik heb hem gezegd: ik ga niet voor gek staan, je moet íets bekennen, maar hij wilde het zo

Kris Vincke, advocaat

Het Hof van Beroep doet uitspraak over 32 verdachten in drie grote drugszaken. Een van die verdachten is dus Frank Masmeijer. Hij was betrokken bij het ophalen van 467 kilo drugs uit de haven van Antwerpen, verstopt tussen bananen. Vermoedelijk omdat hij met zijn horecazaken in financiële problemen was gekomen.

Eind vorig jaar gaf Masmeijer (57) éindelijk toe er iets mee te maken te hebben. ,,Hij heeft bekend dat hem gevraagd is of hij mensen kent die de drugs konden ophalen in de haven,” vertelt Kris Vincke, de Belgische topadvocaat die Masmeijer bijstaat. ,,En zijn neefje werkte daar, dus zo is het gegaan. Hij was benaderd door een man die hij ooit heeft leren kennen. Met de hele operatie had hij verder weinig te maken. Bijna alle andere namen in het dossier kent hij niet.”

Masmeijers bekentenis kwam na ruim vier jaar hardnekkig óntkennen. ,,Ik denk vanwege zijn status of zo. Maar ik heb dat nooit verstandig gevonden die route, omdat je weet dat het dossier ooit naar buiten komt,” zegt Vincke. ,,Ik ben ervan overtuigd dat we een veel betere zaak hadden gehad als hij veel eerder had bekend en gezegd: ik doe het nooit meer. Ik heb hem ook wel 'ns gezegd: ‘hé, ik ga niet voor gek staan, je moet iets bekennen’. Maar hij wilde het zo.” 

De geschiedenis: Frank Masmeijer wordt 14 oktober 2014 's ochtends vroeg door een arrestatieteam van bed gelicht. Hij zit 8,5 maand vast maar mag eind juni 2015 met enkelband de cel uit. Zeven weken later mag die enkelband af, onder voorwaarden. 

‘Ik geloof in morgen’

Masmeijer wordt daarna weer een BN’er als in zijn beste jaren bij de NCRV toen hij grote spelshows presenteerde. Hij brengt een single uit (‘Ik geloof in morgen’), werkt mee aan een tv-documentaire en aan een boek (‘Frank en Vrij’), zegt dat ie een comeback op televisie wil maken en geeft interviews over z'n onschuld en dat hij er is ingeluisd. ,,Dat had allemaal wel wat meer low profile gekund,” zegt Kris Vincke nu.

Volledig scherm
Frank Masmeijer in november 2018 met zijn Nederlandse advocaat Geert Jan Knoops, vechtend tegen overlevering naar België. © ANP

De klap is hard als op 9 maart 2017 zeven jaar cel wordt geëist tegen Masmeijer. Het vonnis zeven maanden later is nog harder: acht jaar cel. Maar Masmeijer zit ‘veilig’ in Nederland en gaat in hoger beroep. De Belgische justitie doet lange tijd geen overleveringsverzoek, maar ergert zich aan beelden in showrubrieken met Masmeijer volop genietend van het leven. 

Op 23 oktober 2018 wordt Masmeijer op verzoek van de Belgen toch weer opgepakt in Breda. Het juridische gevecht tegen zijn overlevering naar de ‘erbarmelijke’ Antwerpse gevangenis verliest hij op 13 november: koffer pakken, zegt de rechter in Amsterdam. Sindsdien zit hij wéér vast. 

Tijdens de behandeling van zijn hoger beroep, 30 november in België, bekent Masmeijer dan toch zijn ‘beperkte rol’. Te laat? ,,Het Hof van Beroep is zeer streng, hè,” zegt Kris Vincke eerlijk. ,,Het slechtste scenario, een nog langere straf, kan ook zomaar gebeuren.” 

Het Belgische Openbaar Ministerie eist in november dezelfde straf  die hij al kreeg van de rechtbank. Mocht ook het Hof van Beroep hem tot 8 jaar veroordelen, kán hij toch over 16 maanden vrij man zijn. Vincke: ,,In België kun je na een derde van je straf vrijkomen. Voor Frank na 32 maanden dus. En hij heeft al 16 maanden in voorarrest gezeten. Je moet hier bij een strafuitvoeringsrechter aantonen dat je klaar bent voor de maatschappij: laten zien dat je niet in oude fouten valt, uitzicht op een baan...”

‘Hij mag kiezen’

Als de strafuitvoeringsrechter niet akkoord gaat, moet Masmeijer net als in Nederland minimaal twee derde zitten, in dat geval nog 48 maanden. Hij heeft overigens de garantie dat dat in Nederland mag. ,,Hij mag kiezen,” zegt Masmeijers Nederlandse advocaat Geert Jan Knoops. Maar de ooit gevierde tv-coryfee zit sinds mei in een modernere gevangenis in Beveren. De omstandigheden zijn daar beter dan de verouderde bajes in Antwerpen waar hij eerst zat. De ‘Belgische route’ lijkt voor Masmeijer de snelste weg naar de vrijheid. 

Volledig scherm
Frank Masmeijer. © ANP