Bill Cosby neemt het op voor Harvey Weinstein: ‘Hij heeft geen eerlijk proces gehad’

videoHarvey Weinstein staat er niet helemaal alleen voor nu hij schuldig is bevonden aan twee van de vijf aanklachten die tegen hem liepen. Bill Cosby, die momenteel in de gevangenis verblijft nadat hij zelf veroordeeld werd vanwege seksueel misbruik, spreekt zich via Instagram uit tegen de uitspraak die Weinstein ten deel viel.

Deze uitspraak is allesbehalve verrassend, omdat de juryleden niet afgezonderd werden waardoor ze volledige toegang hadden tot alles wat de media brachten. Daarbij hoorden ze ook de mening van 'de gewone mens op straat', waardoor ze totaal niet meer objectief konden oordelen in deze zaak. De heer Weinstein heeft geen eerlijk proces gehad. Dat bleek ook uit het handelen van de rechter, die de jury onder druk bleef zetten om tot een besluit te komen, terwijl er grote twijfel tussen de juryleden onderling was’, schrijft Cosby's publicist Andrew Wyatt op het Instagramaccount van de veroordeelde komiek.

Hij vervolgt: ‘Hierbij stel ik een vraag die alle Amerikanen, met name rijke en beroemde mannen, blijft achtervolgen. Waar kunnen we in dit land nog eerlijkheid en onpartijdigheid vinden in ons rechtssysteem? En hoe kunnen we in dit land nog een eerlijk proces krijgen? Dit is een enorm treurige dag voor het Amerikaanse rechtssysteem.’

Weinstein werd door de jury schuldig bevonden aan aanranding van een voormalige assistente, Mimi Haleyi, en verkrachting van Jessica Mann die destijds actrice wilde worden. De 67-jarige Weinstein riskeert 25 jaar cel. In de handboeien verliet de de gevallen filmproducent de rechtszaal in Manhattan om naar de gevangenis op Rikers eiland te worden gebracht. Slechts enkele uren later werd hij overgebracht naar het Bellevue Hospital in Manhattan nadat hij had geklaagd over pijn op de borst. Rechter James Burke bepaalt 11 maart de strafmaat.

Lees verder onder de Instagrampost.

Meerdere ‘seksuele’ daders

Anthony Rapp, die zich als een van de eerste mannen uitsprak in de #MeToo beweging, zegt niet verrast te zijn dat Weinstein schuldig is bevonden. Rapp hoopt dat deze uitspraak leidt tot het opsporen en aanklagen van meerdere daders, schrijft Variety.

Hoewel Rapp het een goede zaak vindt dat Weinstein is veroordeeld, is hij er vooralsnog niet zeker van dat dit gaat leiden tot meer soortgelijke veroordelingen in bijvoorbeeld Los Angeles, waar de eens zo gevierde producent ook aardig wat aanklachten tegen hem heeft lopen.

,,Over het algemeen zijn dit soort zaken niet makkelijk te behandelen. Dus het feit dat hij wél veroordeeld is, doet me deugd. Ik ben blij dat het recht in deze zaak heeft gezegevierd. Het voelt als gerechtigheid en opluchting tegelijkertijd. Dat zo’n machtige man, met zoveel geld en invloedrijke vrienden, uiteindelijk toch berecht wordt, dat is heel opmerkelijk.”

Rapp beschuldigde Spacey er in oktober 2017 van hem als 14-jarige jongen seksueel onheus bejegend te hebben op een feestje.

Bill Cosby.
Volledig scherm
Bill Cosby. © AP