Volledig scherm
Loalwa Braz. © BSR

Braziliaanse man opgepakt wegens moord op Lambada-zangeres (63)

UpdateDe politie van het Braziliaanse Saquarema heeft een man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de zangeres Loalwa Braz, bekend van de wereldwijde hit Lambada van Kaoma. De 63-jarige Braz werd verkoold aangetroffen in een uitgebrande auto. 

Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om een voormalig werknemer van Braz, die in Saquarema een klein hotel dreef waar ze zelf ook woonde. De man zou inmiddels hebben bekend de moord te hebben gepleegd. Hij zou Braz met een handlanger hebben overmeesterd en omgebracht in het hotel en haar lichaam daarna in de auto hebben gelegd.

De brandweer rukte uit nadat brand was uitgebroken in het huis van de zangeres. Kort daarna kwam ook een melding binnen over een brandende auto, vlakbij het huis. Daarin werd het lichaam van de zangeres gevonden.

Het nieuws komt in Brazilië hard aan, vertelt AD-correspondent Joost de Jong. ,,Iedereen kende haar. Ze was nu niet meer zo populair, maar in de jaren tachtig was ze een grote ster. Alle kranten brengen haar dood groot op hun sites.'' De afgelopen jaren leefde de zangeres een teruggetrokken bestaan in Saquarema, een afgelegen gemeente in Rio de Janeiro.

Platina platen


Braz werd in 1953 in Rio geboren als dochter van musici en verkreeg wereldfaam met de Braziliaans-Franse groep Kaoma. Ze was de zangeres van de band van 1989 tot 1999. Ze heeft wereldwijd naar schatting 25 miljoen platen verkocht en verzamelde meer dan tachtig gouden en platina platen. Ze behoort volgens de statistieken van Guinness World Records tot de twintig meest beluisterde stemmen in de wereld.

Lambada werd wereldwijd een hit. De officiële Braziliaanse naam van het nummer, Chorando se foi (Huilend ging hij weg), verwijst naar de Boliviaanse en daarmee Spaanstalige oorsprong. Het nummer is gebaseerd op Llorando se fue van de folkloristische groep Los Kjarkas.


De Lambada werd ook in Nederland een nummer 1-hit. In het najaar van 1989 stond de zomerse single vier weken aan top van de Single Top 100. In 2009 kwam het nummer opnieuw in de belangstelling toen Gregor Salto er een remix van maakte.

Lees hier meer over Loalwa Braz.