Amazon CEO Jeff Bezos en zijn ex-vrouw MacKenzie Bezos.
Volledig scherm
Amazon CEO Jeff Bezos en zijn ex-vrouw MacKenzie Bezos. © REUTERS

Deze rijke vrouw wil 16,5 miljard (!) euro aan goede doelen schenken

MacKenzie Bezos wil minstens de helft van haar fortuin schenken aan goede doelen. Het vermogen van de ex-vrouw van Amazon-topman Jeff Bezos wordt geschat op 37 miljard dollar. Van die 33 miljard euro, wil ze gedurende haar leven zeker - schrik niet - 16,5 miljard euro (!) weggeven.  

MacKenzie scheidde dit jaar van haar man Jeff Bezos. Het stel kwam overeen dat Mackenzie 4 procent van de aandelen van Amazon krijgt. Die aandelen zijn 31 miljard euro waard. ,,Ik heb onevenredig veel geld om te delen’’, legt ze nu uit. Al weet ze nog niet waar het geld naar toe gaat. ,,Dat zal tijd, inspanning en zorg vergen.’’

In januari kondigde het ultrarijke stel aan te gaan scheiden. Amazon-topman Jeff Bezos (54) en zijn vrouw MacKenzie Bezos (48) meldden in een gezamenlijke verklaring op Twitter een punt achter hun huwelijk te zetten.

‘Hebberig!’

Van een vechtscheiding is absoluut geen sprake bij het ex-koppel. De Amazon-baas, die ook na zijn scheiding nog steeds de rijkste man ter wereld is, laat zich in een tweet ook lovend uit over de gulheid van zijn ex. Bezos twitterde: ,,MacKenzie gaat het geweldig doen op het gebied van filantropie en ik ben trots op haar. Zet hem op MacKenzie!” Op twitter lokt zijn opmerking al meer dan duizend reacties uit. ,,Nu is het jouw beurt Jeff,’’ krijgt de rijkste man der aarde te horen. Veelvuldig klinkt het verwijt dat hij zelf vooral eens belasting moet gaan betalen. ,,Niemand heeft het fortuin nodig dat u heeft. Wees niet zo hebberig!’’ 

Weggeven

In de Verenigde Staten hebben meer miljardairs aangegeven meer dan de helft van hun geld weg te willen geven. Deze beweging heet The Giving Pledge en is een initiatief van Bill en Melinda Gates samen met Warren Buffet. Het initiatief stamt uit 2010, toen kwamen de veertig rijkste Amerikanen en stellen bijeen en spraken ze af om gedurende hun leven meer dan de helt van hun fortuin weg te geven. De steenrijke Warren Buffet zelf gaf bijvoorbeeld in 2017 in één klap zo'n 3 miljard euro weg. 

Ook in andere landen werd het initiatief opgevolgd. Er hebben al rijken uit Australië, Duitsland, India, Maleisië, Rusland, Zuid-Afrika, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk een krabbel onder het mega-genereuze manifest gezet. Er doen nu ruim 200 miljardairs uit 23 landen aan mee. Er zijn nog geen Nederlandse ultrarijken die zich bij het initiatief hebben aangesloten. 

Jeff Bezos prijst zijn ex-vrouw op Twitter voor haar belofte. Zelf heeft hij The Giving Pledge nog niet ondertekend. Van de vijf rijkste mensen ter wereld is hij inmiddels de enige die de ‘Giving Pledge’ nog niet heeft ondertekend. Wel gaf hij in 2018 twee miljard dollar weg aan onderwijs en instanties die daklozen proberen te helpen.

Voorpaginanieuws

In Nederland werd een scheiding van één van onze superrijken ook al eens voorpaginanieuws. Een gotspe vond miljardair Marcel Boekhoorn het dat De Telegraaf in januari 2007 met chocoladeletters de krant opende met ‘duurste scheiding ooit’. ,,Het sloeg nergens op. Schandalig’’, zo zei hij hier eerder over in één van zijn zeldzame interviews met deze krant. Inmiddels is de Nederlander, die onlangs de Hema kocht, met Rebecca Cabau van Kasbergen, de zus van Yolanthe. 

Lees hier meer over: De Nederlandse miljardair die alles anders doet.