Gouden Kalf.
Volledig scherm
Gouden Kalf. © ANP Kippa

Dirty God grote winnaar met drie Gouden Kalveren op Filmfestival

Tijdens het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht is de speelfilm Dirty God van regisseur Sacha Polak uitgeroepen tot grote winnaar van het Gouden Kalf voor beste film, beste regie en beste muziek.

Dirty God gaat over een jonge vrouw die door een aanval van haar ex-vriendje met een verminkt gezicht moet leven. De regisseur van de film, Sacha Polak, werd ook bekroond. Dirty God opende dit jaar het Filmfestival van Rotterdam, maar was geen hit in de bioscoop. 

Rifka Lodeizen is vanavond uitgeroepen tot Beste Actrice in een televisiefilm. Voor haar rol als Astrid Holleeder won zij haar derde Gouden Kalf. Bij de uitreiking voor Beste Actrice in een filmrol viel de keuze op Melody Klaver voor haar vertolking in het vluchtelingendrama Rafael.

Bij de filmacteurs ging het Kalf naar Marcel Musters voor zijn aandeel in het familiedrama God Only Knows. Bij de televisieacteurs viel de keuze op Gijs Naber, voor zijn rol als Holleeder in Judas.

De film met de meeste nominaties was Niemand in de stad, de eerste speelfilm van documentairemaker Michiel van Erp. Zijn film werd negen keer voorgedragen, maar won twee Gouden Kalveren. De film was echter geen commercieel succes. De speelfilmversie van Baantjer, op de tweede plaats met zes nominaties (maar niet in de belangrijkste categorieën, voldeed ook niet aan de verwachte bezoekersaantallen. De film kreeg een Gouden Kalf.

Recente premières van het festival, zoals de openingsfilm en Nederlandse Oscarinzending Instinct, kwamen dit jaar niet in aanmerking voor een Gouden Kalf. Door de omstreden opzet van het Filmfestival mogen nieuwe films niet in hetzelfde jaar meedingen naar een van de hoofdprijzen.

Binnen de Nederlandse filmwereld bestaat veel onvrede over deze vertraagde gang van zaken, met als gevolg dat actuele films een jaar in de wachtkamer moeten zitten. De festivalleiding heeft tot nu toe geen oplossing aangedragen.

DE WINNAARS

Beste Korte Documentaire

De waarheid over mijn vader - Shamira Raphaëla

Beste Korte Film

KORT! - En Route - Marit Weerheijm

Beste Acteur Televisiedrama

Gijs Naber - Judas

Beste Actrice Televisiedrama

Rifka Lodeizen - Judas

Beste Televisiedrama

Zeven Kleine Criminelen - Rob Lücker

Beste Interactive

Die Fernweh Oper - Daniel Ernst

Beste Sound Design

Alex Booy en Huibert Boon - My Foolish Heart

Beste Muziek

Rutger Reinders - Dirty God

Beste Camera

Jasper Wolf - Niemand in de Stad

Beste Montage

Menno Boerema - Het wonder van Le Petit Prince

Beste Lange Documentaire

Living the Light - Robby Müller - Claire Pijman

Beste Production Design

Kurt Loyens - Baantjer het Begin

Beste Mannelijke Bijrol

Thomas Höppener - De Libi

Beste Vrouwelijke Bijrol

Julia Akkermans - Niemand in de Stad

Beste Acteur

Marcel Musters - God Only Knows

Beste Actrice

Melody Klaver - Rafaël

Beste Scenario

Jeroen Scholten van Aschat en Shady El-Hamus - De Libi

Beste Regie

Sacha Polak - Dirty God

Beste Film

Dirty God - Marleen Slot voor Viking Film

Winnaar Gouden Kalf van het Publiek

Het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek is namens het stemmende publiek uitgereikt aan de film Bon Bini Holland 2 van producenten Maarten Swart van Kaap Holland Film, Sander Emmering, Nelsje Musch-Elzinga voor Warner Bros. ITVP. Aan het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek is tevens een geldprijs van €30.000 verbonden voor de producent, te besteden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie. Deze prijs werd voor het vijfde jaar oprij beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

Gouden Kalf voor de Filmcultuur

Filmconnaisseur Jac. Goderie ontving het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Dit Gouden Kalf wordt door de Raad van Toezicht van het NFF uitgereikt om personen of instanties te eren die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse Filmcultuur.

Prijs van de Nederlandse Filmkritiek

De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek is namens de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) vanavond uitgereikt aan Keeper van Johan Kramer.

Bekijk ook ons videoverslag op de rode loper bij het Gouden Kalveren Gala:

  1. Dit is waarom we zo gefascineerd zijn door BN’ers
    PREMIUM
    Column

    Dit is waarom we zo gefasci­neerd zijn door BN’ers

    Er zijn weinig subgroepen met wie we zo’n haat-liefdeverhouding hebben als met Bekende Nederlanders, kortweg BN’ers. We zetten ze op een voetstuk, aanbidden ze, zijn jaloers op hun goedbetaalde, glamoureuze leventjes in de spotlights en dichten ze bovenmenselijke eigenschappen toe. Maar oh wee als ze een faux pas begaan. Dan vallen ze hard, heel hard en is de toorn en het leedvermaak navenant. Humberto, Marco, Bridget – ze kunnen er allemaal over meepraten.