'Onward' toont eerste LGBT-personage in Pixarfilm.
Volledig scherm
'Onward' toont eerste LGBT-personage in Pixarfilm. © Disney

Disney Pixar toont eerste LGBT-personage in film Onward

Disney en Pixar pakken uit met hun nieuwe animatiefilm Onward. Daarin zal voor het eerst een LGBT-personage verschijnen. Het gaat om een lesbische cycloop die als politieagente werkt. Actrice Lena Waithe zal haar stem inspreken. 

,,Het is een moderne fantasiewereld en daarin willen we ook een representatie zijn van de moderne samenleving,” zegt regisseur Dan Scanlon over het nieuwe personage. Er kwamen nooit eerder LGBT-personages voor in Disneyfilms. Marvel, waarvan Disney eigenaar is, bevestigde vorig jaar wel dat het personage Valkyrie, gespeeld door Tessa Thompson, lesbisch was. Daar was in de vorige prenten nog niets van te zien, maar in de toekomst belooft Disney dat daar verandering in zal komen. Ook in de Marvel-film The Eternals zal er een homokoppel te zien zijn. 

Onward gaat over een wereld waarin magische wezens zoals tovenaars en eenhoorns hun magie kwijt zijn. Chris Pratt en Tom Holland, die ook al samen te zien waren in de Marvel-franchise, vertolken de hoofdrollen.

Mickey, Bambi en Dombo: wie is er niet groot mee geworden? Maar met het beeld dat Disneyfilms van dieren creëert, is iets mis, stelt media- en cultuurwetenschapper Maarten Reesink (Universiteit van Amsterdam). Hij vertelt erover in dit college.

Lena Waithe
Volledig scherm
Lena Waithe © EPA