Ellie Lust en Johan Derksen
Volledig scherm
Ellie Lust en Johan Derksen © Screenshot Ellie aan de verkeerde kant, NPO

Ellie Lust teleurgesteld na ‘homogesprek’ met Derksen: ‘Onbegrijpelijk dat hij zo denkt’

‘Onuitstaanbaar’, ‘onthutsend’ en ‘triest’: Johan Derksen heeft zich gisteravond niet geliefd gemaakt met zijn uitspraken over homo's in het tv-programma Ellie aan de verkeerde kant. Op Twitter regende het reacties. Interviewer Ellie Lust concludeerde na afloop van het gesprek met de voetbalanalist ook dat ze zijn woorden ‘teleurstellend en onbegrijpelijk’ vond.

In haar nieuwe programma gaat de voormalige politiewoordvoerster Lust in gesprek met slachtoffers van homohaat en spreekt ze de ‘verkeerde kant’: mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan homodiscriminatie en -geweld. Zo komt ze terecht bij de analist van Veronica Inside, die met zijn harde grappen over homo’s op tv indirect zou bijdragen aan homogeweld. Derksen zorgt geregeld voor ophef met zijn uitspraken over homo's, zoals in het fragment hieronder:

Quote

Maak jij dit programma nu om van de homo een geweldige zielenpoot te maken?

Johan Derksen

Derksen zegt in het gesprek dat hij achter zijn grappen blijft staan. Hij is van mening dat er veel ‘huilverhalen’ zijn in de homogemeenschap. Homo’s kunnen volgens hem gewoon uit de kast komen zonder consequenties. Ze duiken volgens hem te makkelijk in de slachtofferrol. ,,Ik vind dat de homo’s meer karakter moeten tonen en gewoon moeten durven en dat het uiteindelijk wel meevalt”, zegt Derksen. Lust, die het zelf lastig vond om uit de kast te komen in haar traditionele familie, probeert begripvol te blijven: ,,Maar mensen zijn toch niet karakterloos als ze het niet doen?”

Derksen: ,,Ik vind wel dat heel veel mensen uit die homoscene gevoelig zijn voor grappen, opmerkingen, meningen over de homoscene. Dan denk ik: joh, waar maak je je druk om? Ik adviseer slechts: wees eens een flinke jongen, kom uit de kast, heb er schijt aan!” Als Lust zegt dat ze het erg vindt dat veel mensen niet eens meer de moeite doen om zich te verweren tegen discriminatie ‘omdat dat erbij hoort’, werpt Derksen tegen: ,,Maak jij dit programma nu om van de homo een geweldige zielenpoot te maken?”

Homogeweld

Dan toont Lust een filmpje van advocaat Sidney Smeets die zegt dat ‘grappen’ als die van Derksen eraan bijdragen dat het uitschelden voor ‘homo’ als normaal wordt gezien, ook door rechters. Het is volgens hem de eerste stap naar geweld. Derksen raakt geagiteerd. ,,Het interesseert me geen reet wat die meneer ervan vindt. Ik ben Johan Derksen, ik heb mijn taalgebruik en als hij zegt dat het een slechte zaak is voor de hele homofiele familie dan weet hij niet wat hij zegt. Ik ga me hier toch niet staan verdedigen tegen een of andere advocaat die ik niet ken?”

Lust: ,,Maar hij zegt wél wat”. Derksen: ,,Ik ben het geweten van Nederland niet! Als wat ik gezegd heb op tv een reden is voor homogeweld, dan moet iedereen met een mening van tv. Dat is toch onzin? Ik word beschuldigd dat homogeweld mijn schuld is!” 

Onbegrijpelijk

Na afloop van het gesprek laat Ellie Lust de woorden van Derksen bezinken. Ze noemt het ‘teleurstellend’ dat ze Derksen niet van mening heeft doen veranderen en ze vindt het ‘onbegrijpelijk dat hij denkt zoals hij denkt’.

Hoewel het AvroTros-programma op NPO 3 gisteravond slechts door 166.000 mensen werd bekeken, was het wel enige tijd trending topic op Twitter. Veel twitteraars zijn het gloeiend met Lust eens. Ze vinden dat Derksen een ‘gebrek aan empathisch vermogen’ heeft, noemen zijn uitlatingen ‘onthutsend’ en hopen dat hij desondanks toch iets heeft geleerd van het gesprek.

Derksens dochter Marieke heeft het programma naar aanleiding van alle ophef gisteravond teruggekeken. ‘Ik snap de reacties, maar volgens mij wordt er langs elkaar heen gepraat’, twittert ze. ‘Zoals ik Johan ken zegt hij: kom uit die kast, schijt aan iedereen, stand tall en ben trots op wie je bent. Iedereen die dat veroordeelt, is een mafkees.’

Wouter kwam er al op jonge leeftijd achter dat hij homo is. In zijn gelovige gezin was daar geen ruimte voor. Hij onderging ‘homogenezing’ maar kwam erachter dat hij nooit zou veranderen.