Freek de Jonge verstoort opening Boekenbal met tirade tegen Thierry Baudet

Freek de Jonge (74) heeft vanavond voor opschudding gezorgd tijdens de opening van het Boekenbal. De cabaretier eiste vanuit het publiek luidkeels schreeuwend een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. Waarom hij dat deed, werd niet helemaal duidelijk. Volgens aanwezigen riep De Jonge vooral anti-Baudet-teksten.

De Jonge begon zijn tirade op het moment dat Eveline Aendekerk, voorzitter van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), het traditionele boekenbal in de Stadsschouwburg in Amsterdam met een speech opende. Terwijl gejoel en applaus in de zaal klonk, werd de tierende cabaretier tot stilte gemaand en kon Aendekerk haar betoog voortzetten. Het incident, dat geen staartje kreeg omdat de cabaretier weer snel ging zitten, belandde als snel op sociale media. De Jonge zei na afloop dat hij veel steun heeft gekregen voor zijn actie. ,,Er zit hier een groep mensen bij elkaar die heel erg gekwetst is door wat de leider van de grootste partij heeft gezegd over dat kunstenaars, wetenschappers en journalisten de oorzaak zijn van alle ellende. Daar hadden we vanavond eventjes acht op moeten slaan.”

Het roemruchte feestje in de voormalige Stadsschouwburg in de hoofdstad is het begin van de Boekenweek. Over het thema van dit jaar De Moeder De Vrouw was dit jaar veel te doen. De keuze van de organiserende stichting CPNB voor mannelijke schrijvers van het Boekenweekgeschenk (Jan Siebelink) en Boekenweekessay (Murat Isik) viel niet bij iedereen goed. Wat volgde was een petitie die veel steun kreeg van schrijvers en mensen uit het boekenvak. De CPNB besloot vervolgens aanvullend een Boekenweekgedicht te laten schrijven door dichteres Ester Naomi Perquin. Verder beloofde de stichting dat de verhouding tussen vrouwelijke en mannelijke schrijvers van het Boekenweekgeschenk en -essay in de toekomst gelijk zal zijn.

Tijdens het Boekenbal werd kort stilgestaan bij de slachtoffers van de aanslag in Utrecht. Eveline Aendekerk memoreerde voordat het feest losbarstte aan de stille tocht eerder op de avond ter nagedachtenis aan de schietpartij in de tram. ,,Zo’n 35 kilometer verderop vindt nu een stille tocht plaats. Mijn gedachten zijn dan ook bij Utrecht.’’ De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zou op het Boekenbal een gedicht voordragen, maar liet verstek gaan omdat ze in Utrecht was.

Freek de Jonge roept anti-Thierry Baudet-teksten door de zaal tijdens het Boekenbal.
Volledig scherm
Freek de Jonge roept anti-Thierry Baudet-teksten door de zaal tijdens het Boekenbal. © ANP

Bekijk hier de overwinningsspeech van Thierry Baudet: